Fabrikant haalt cd-box Caruso terug

HILVERSUM, 9 JAN. Kopers van de twaalf cd's tellende box met de complete opnamen van de in 1921 overleden tenor Enrico Caruso worden door de distributeur gevraagd hun plaatjes in te ruilen voor nieuwe. De labels van de cd's zijn gedrukt met een verfsoort die in de toekomst de muziekkwaliteit van de plaatjes sterk zal aantasten. Voorzover bekend is het de eerste keer dat cd's door de fabrikant worden teruggehaald, iets dat bij auto's een regelmatig terugkerend verschijnsel is.

De Caruso-box werd eind 1990 in ons land uitgebracht door distributeur BMG Ariola Benelux in Hilversum. De box met 238 opnamen uit de periode 1902-1920 werd vorig jaar bekroond met een Edison en inmiddels zijn er zeker zo'n tweehonderd stuks van verkocht. BMG Ariola verzoekt de kopers hun box in te ruilen bij de platenhandelaar waar die is gekocht.

Op de cd's is het label RCA-Victor gedrukt in de antieke bruin-rode kleur, die in het begin van deze eeuw werd gebruikt voor de vele miljoenen platen die van de Italiaanse tenor werden verkocht. Die kleurstof, die werd gebruikt door de cd-fabrikant in Duitsland, kan uiteindelijk reageren met het plastic van de cd en daardoor de kwaliteit aantasten. Wanneer dat zal gebeuren is overigens niet duidelijk, er zijn nog geen klachten over binnengekomen. De nieuwe cd's zijn bedrukt met een betere verf in dezelfde kleur.