"Explosieve groei' van cocaïnehandel

AMSTERDAM, 9 JAN. De cocaïnehandel in Europa maakt een explosieve groei door.

De hoeveelheid in beslag genomen cocaïne in Europa steeg van 1.482 kilo in 1987 tot 12.912 kilo in 1990; bijna een vertienvoudiging in drie jaar. Voor heroïne nam de in beslag genomen hoeveelheid in dezelfde periode toe van 2.306 tot 6.100 kilo. Dat heeft dr. J.A. Walburg, directeur van het Jellinekcentrum in Amsterdam, vanmiddag gezegd in zijn nieuwjaarsrede. Nederland staat met de heroïnehandel in Europa op de zesde plaats na Turkije, Italië, Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië. Veel van de handel lijkt zich te richten op Oost-Europa, dat zelf steeds meer een produktiegebied wordt van amfetaminen, aldus Walburg. Het drugs- en alcoholgebruik in Nederland, met name in Amsterdam, stabiliseert zich verder.