DE BANGERS VAN TAYLOR

Gerrit Komrij heeft in een interview wel eens opgebiecht dat hij even teruggekeerd uit Portugal snel een stuk Hemarookworst naar binnenwerkt.

Onlangs deed Elizabeth Taylor met haar nieuwe echtgenoot Larry Fortensky Londen aan en zij meldde de verzamelde pers: “Als ik in Londen aankom denk ik maar aan één ding: a plate of bangers and mash”, of te wel worstjes en aardappelpuree. Begint men genoeg te krijgen van amuses en liflafjes? Het verlangen naar ordi-voedsel neemt hand over hand toe. Het Engelse maandblad Taste plaatste in het novembernummer een filmreportage met als kop de titel van een gedicht van de Schotse dichter Robert Burns: Ode aan haggis. Het eerst Haggisrecept dateert uit de 13e eeuw. Haggis is een schapemaag die gevuld wordt met een gehakt van hart, lever, longen, ui, havermout, schapevet en zout en peper en vervolgens enkele uren in bouillon wordt gekookt. Men eet er aardappelpuree bij en de glazen worden gevuld met whisky. Tijdens de maaltijd hoort er een Schot op zijn doedelzak te spelen. Vandaag een worstjesrecept dat minder bewerkelijk is:

Bangers and apples

400 gram lamsworstjes

100 gram bacon

2 uien

2 appels

2 eetlepels fijngehakte peterselie

1 theelepel tijm

300 milliliter bouillon

peper

paneermeel

boter

Smeer een vuurvaste schaal dun in met boter. Leg op de bodem de helft van de dunne plakjes bacon. Leg daarop de worstjes. Snijd de gepelde uien in ringen en verwijder de klokhuizen van de geschilde en in partjes gesneden appels. Meng ui, appel, tijm, peterselie en peper door elkaar. Schep dit mengsel op de worstjes. Giet zoveel bouillon in de schaal dat de worstjes net niet onderstaan. Leg de overgebleven bacon op de worstjes en strooi er paneermeel op. Zet de schaal circa 40 minuten in een voorverwarmde oven, afgedekt met aluminiumfolie of een deksel. Verwijder na 30 minuten de folie zodat er een knapperig korstje op komt.