C. de Benedetti saneert Olivetti: 3000 man weg

ROME, 9 JAN. Het Italiaanse computerbedrijf Olivetti wil 3000 werknemers ontslaan, van wie 2500 in Italië. Deze ontslagen maken deel uit van een ingrijpend saneringsplan dat is opgesteld door Carlo De Benedetti, de president van Olivetti.

Olivetti heeft vorig jaar al 3000 werknemers met vervroegd pensioen gestuurd. Het totale aantal werknemers bedraagt nu 46.000, van wie er 22.500 in Italië werken.

Het saneringsplan komt nadat Carlo De Benedetti enkele weken geleden de dagelijkse leiding van Olivetti heeft overgenomen van managing director Vittorio Cassoni. Cassoni's opsplitsing van Olivetti in drie poten is weer ongedaan gemaakt, omdat deze verdeling in divisies in de praktijk leidde tot veel overlappingen, dubbele werk en soms tegenstrijdige signalen aan klanten. Volgens schattingen in de Italiaanse pers betekende deze verdeling een extra kostenpost van 400 miljard lire, ruim 600 miljoen gulden.

De Benedetti heeft het roer weer in eigen hand genomen nadat de problemen bij Olivetti en op de Europese computermarkt in het algemeen groter bleken te zijn dan was aangenomen.

De leiding van Olivetti heeft het plan gisteren toegelicht in een gesprek met de vakbonden. Het is de bedoeling een fabriek voor elektrische schrijfmachines in Crema (bij Milaan) te sluiten. Hierdoor komen 700 man op straat te staan. In twee andere fabrieken zou het aantal werknemers met 650 moeten verminderen. De commerciële afdeling zou 450 man kwijtraken en verder zouden nog eens 700 "witte-boorden' banen verdwijnen. In zijn fabrieken in Duitsland en Spanje wil Olivetti respectievelijk 300 en 200 werknemers ontslaan.

De vakbonden hebben felle kritiek geleverd op de plannen tot ontslag. Zij zeggen dat er andere manieren zijn om de kosten te verminderen dan de werkgelegenheid te verminderen.