Buikgriep van Bush leidde tot opwinding en zorg

WASHINGTON, 9 JAN. De inzinking van de Amerikaanse president, George Bush, gisteren in Tokio heeft in de Verenigde Staten en elders in de wereld kortstondig tot opwinding en bezorgdheid geleid.

De buikgriep die Bush tijdens een officieel diner velde mag medisch weinig om het lijf hebben, ze heeft wel weer de aandacht gevestigd op de gezondheid van de 67-jarige president en op de kwaliteiten van vice-president Dan Quayle als diens vervanger.

Bij de onrust in de VS speelde de televisie een grote rol. De Amerikanen konden gisteren bij het ontbijt zien hoe Bush bij het diner in Japan onder de tafel wegzakte en slechts met hulp van anderen overeind kon komen. Het beeld van de asgrauwe president met zijn hoofd net boven de rand van de tafel, dat vanmorgen ook als foto de voorpagina's van veel kranten haalde, zaaide twijfel over de volledigheid van de verklaringen van Bush' woordvoerder Fitzwater, die erop neerkwamen dat er eigenlijk niets aan de hand was.

De tv-zender CNN had Bush zelfs al bijna dood verklaard, zo meldt de Amerikaanse krant Washington Times. De nieuwslezer van het programma Headline News stond volgens de krant op het punt te vertellen dat Bush was overleden tijdens het diner in Tokio. “Hier is een net binnengekomen bericht”, zo las hij voor. “We hebben nog geen bevestiging van een andere bron...” toen hij door iemand in de studio werd onderbroken. Een woordvoerder van CNN heeft toegegeven dat er bijna een fout bericht was voorgelezen.

De beelden van gisteren staan in contrast met het sportieve imago dat Bush zichzelf heeft aangemeten en dat in de Verenigde Staten in het algemeen wordt gewaardeerd. Ze roepen bij de televisiekijkers ook herinneringen op aan eerdere gezondheidsproblemen van de president. In mei moest hij naar het ziekenhuis met een onregelmatige hartslag.

“Elke keer als de president niest, zien de Amerikanen Dan Quayle staan. En dan breekt het angstzweet hun uit”, zegt James Thurber, hoogleraar in de politieke wetenschappen. Bush' tegenstander bij de verkiezingen van dit jaar zal, de Democratische kandidaten van dit moment in ogenschouw genomen, in elk geval een stuk jonger zijn dan de 67-jarige president.

Bush werd gisteren van verschillende kanten beterschap toegewenst: per telefoon door de Britse premier, Major, per telegram door de Turkse president, Özal, en in een televisie-uitzending door het Russische programma "Vesti'. (Reuter, AP)