Akzo steelt show samen met KLM op hoger Damrak

AMSTERDAM, 9 JAN. Op een opgewekte Amsterdamse effectenbeurs waren de schijnwerpers vandaag gericht op Akzo dat ruim 2,5 procent koerswinst boekte. In de lichte euforie, waarbij de koersen over een breed front aantrokken, maakten ook KLM, Hunter Douglas en DSM goede sier met flinke koerswinst.

AMSTERDAM Op de Amsterdamse effectenbeurs was vanmorgen sprake van levendige handel. Gesteund door een sterke dollar trokken de aandelenkoersen flink aan. De Amerikaanse munt noteerde aan het begin van de middag iets onder 1,72 gulden. Gisteren viel de munt na het bericht dat Bush was flauw gevallen terug tot iets boven 1,69 gulden.

De uitspraak van Bush vanmorgen op een persconferentie dat zijn ziekte niets anders was dan buikgriep stelde beleggers en handelaren gerust. Sommige handelaren spraken zelfs van een inhaalrace nadat gisteren aan het begin van de middag een kort daarvoor ingezette koersstijging de kop werd ingedrukt. Ook de hogere opening van de Londense effectenbeurs gaf de handel in de hoofdstad een positieve impuls. De EOE-index, die gisteren 0,69 punt hoger sloot op 277,86 punten, noteerde om 13.00 uur 3,80 punten hoger, een koerswinst van 1,37 procent.

Vooral door de koerswinst van de internationals Akzo en KLM trok het koersgemiddelde stevig aan. Beleggers reageerden enthousiast op de gisteren bekend gemaakte plannen voor een ingrijpende reorganisatie bij Akzo. Het aandeel Akzo werd vanmorgen 3,30 gulden meer waard en noteerde aan het begin van de middag 132 gulden. DSM, dat de afgelopen dagen bezig is met een inhaalrace ten opzichte van branchegenoot Akzo, trok eveneens aan maar zag het gat met Akzo desondanks groter worden. Het aandeel van DSM steeg 2,40 gulden tot 96,40 gulden. Gisteren sloot DSM 2,20 gulden hoger. Sinds 2 januari is de koers van het chemieconcern 6,40 gulden omhoog gegaan.

Ook KLM mocht zich verheugen in grote belangstelling. Uitspraken van KLM-president P. Bouw gisteren in het Amerikaanse Detroit deden opnieuw hoop gloren bij beleggers dat een eventuele fusie met British Airways dichtbij is. Voor KLM is de zo dierbaar gekoesterde eigen identiteit niet meer heilig in de onderhandeleingen. Bouw zei tevens dat afronding van de besprekingen over eventuele samenwerking niet meer deze maand te verwachten is. De koers van KLM trok vanmorgen aan tot 41,50 gulden, een gulden hoger dan de slotkoers van gisteren toen het aandeel drie dubbeltjes hoger sloot.

Een ander fonds dat het de afgelopen dagen goed doet is VNU. Gisteren trok de koers van het uitgeversfonds drie gulden aan tot 77 gulden. Vanmorgen werd het aandeel nog eens 1,80 gulden duurder. In totaal is de koerswinst voor een belegger die op 2 januari een aandeel VNU kocht gegroeid tot zeven gulden. Een groot aantal banken en commissionairs heeft in beleggingsrapporten VNU onlangs als koopadvies aangeduid.

Hunter Douglas blijft het eveneens goed doen. De Rotterdamse raambekleder sloot gisteren 3,60 gulden aan tot 64,30 gulden. Vandaag steeg de koers verder tot 68,50 gulden, een winst van 4,20 gulden. Handelaren spreken van een technische reactie op de koersval die Hunter Douglas eind vorig jaar overviel. Daarnaast heeft een groot aantal brokers, waaronder het gerenommeerde IBS Philips Drew, een koopadvies voor Hunter uitgebracht. Na een ongunstig rapport van ABN Amro, dat de winstvoorspelling voor 1992 voor Hunter bijstelde, zakte de koers van het aandeel langzaam in. Van 68 gulden half november gleed Hunter Douglas terug naar een dieptepunt van 57,50 gulden.

NEW YORK Hoewel het Dow Jones gemiddelde op Wall Street gisteren uiteindelijk iets lager sloot, maakte de Amerikaanse beurs een actieve handelssessie mee. Bij grote omzetten sloot het Dow Jones industrieel gemiddelde 0,89 punt lager op 3.203,94 punten. Winstnemingen drukten aan het eind van de dag de meeste aandelenkoersen omlaag.

LONDEN Bij lage omzetten openden de aandelenkoersen in Londen vanmorgen licht hoger. Beleggers stellen zich passief op omdat zij zich volgens handelaren zorgen maken over toenemende druk op de Britse pond en aanwijzingen dat de Wall Street koersrally zijn beste tijd zou hebben gehad. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 15,8 punten lager sloot op2.467,1 punten, noteerde omstreeks het middaguur 11,2 punten hoger.

FRANKFURT De beurs in Frankfurt volgde vandaag weer eens de stemming van de beurs in Tokio en opende hoger. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 13,72 punten lager sloot op 1.578,73 punten, noteerde omstreeks het middaguur 7,41 punten hoger.

TOKIO Koopjesjagers en index-gerelateerde aankoop trokken de aandelenkoersen vanmorgen na twee dagen van koersdaling naar een scherp hoger slot. De angst voor de expiratie van de januari-opties vandaag en continue zorg over de Japanse economie hield de meeste beleggers aan de zijlijn. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 398,64 punten hoger op 23.113,64 punten.