Aannemer eist van Groningse bank 2,5 miljoen gulden

GRONINGEN, 9 JAN. Hoofdaannemer Mebouw Groep BV uit Nunspeet eist in een kort geding 2,5 miljoen gulden aanvullend bouwkrediet van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) in Groningen.

Volgens advocaat mr. A.D. Kok van Mebouw is dat bedrag hem mondeling toegezegd door de directeur van de bank, B. Ketelaar.

Het kort geding dient op 16 januari voor de president van de rechtbank van Groningen. Met het geld moet het bungalowpark Het Tonselse Dorp, tussen Ermelo en Harderwijk, afgebouwd worden. Ketelaar, die vorige maand is geschorst door B en W van Groningen, verschafte de opdrachtgever van dit recreatiepark, Het Verscholen Dorp BV, eerder 6,3 miljoen gulden hypotheekkrediet voor de bouw van 70 vakantiebungalows. De bouw ligt nu stil, nadat het college de 2,5 miljoen weigerde over te maken.

Kok vindt het "hoogst merkwaardig' dat de gemeentelijke advocaat mr. G.J. Visser deze week wel met de dertien onderaannemers van Mebouw praat, maar niet met hem. De gemeente Groningen heeft de onderaannemers aangeboden de helft van de gederfde inkomsten (één miljoen gulden) te vergoeden.

Woensdag installeert de gemeenteraad van Groningen een externe onderzoekscommissie onder leiding van het oud-PvdA-Kamerlid dr. H.M. Franssen. De raadsfractie van de VVD heeft meer vertrouwen in een onderzoek door De Nederlandsche Bank of de bank van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

“Wij zijn voor een onderzoek, maar zien dat liever plaatsvinden door een onafhankelijke instelling”, aldus VVD-fractievoorzitter J. Evenhuis, broer van oud-staatssecretaris van economische zaken, A.J. Evenhuis, wiens naam eerder is genoemd in deze affaire.

Volgens Evenhuis heeft de VVD in januari 1984 in een motie tevergeefs gevraagd om de raadscommissie sociale zaken als een soort raad van commissarissen te laten fungeren bij de GKB.