ZUURKOOL IN ROLLETJES VAN HAM

Een deel van het kookplezier zit in het maken van surprises: in het verpakken, vullen, verstoppen en versieren.

Klassiek zijn de plakken ham rond stronkjes witlof. Maar het wordt pas een surprise als we de platgetreden paden verlaten. Letterlijk en figuurlijk verrassend zijn pakketjes zuurkool gewikkeld in ham. Daar hoort een saus bij. Die is in onderstaand recept inbegrepen, maar hebt u moeite met het maken van sauzen, neem dan gerust uw toevlucht tot een zakje witte-sauspoeder uit de winkel; dat scheelt bovendien calorieën.

Voor 2 personen:

250-300 gram zuurkool

2 schijven ananas (alternatieven: 1 kleingesneden appel of een handvol rozijnen)

6-8 plakken achterham (totaal 125-150 gram)

(mosterd)

20 gram boter, 20 gram bloem (1 volle eetlepel), 2 deciliter melk

75 gram geraspte belegen of oude kaas

zout, peper

Laat de zuurkool uitlekken en snijd de sliertjes klein. Verdeel de ananas in stukjes en meng deze met de zuurkool. Over de ham kunt u desgewenst een likje mosterd smeren. Verdeel de zuurkool over de ham en rol de plakken op. Leg de rolletjes in een ingevette ovenschaal. Verwarm de oven voor op 175 graden celsius.

Smelt de boter in een pannetje, roer de bloem erdoor en laat het mengsel op laag vuur 2-3 minuten garen. Giet de melk erbij en blijf roeren tot de saus gebonden is. Los ongeveer 50 gram kaas in de saus op en voeg naar smaak zout en peper toe. Schenk de saus over de hamrolletjes en strooi er de rest van de kaas over.

Zet de schaal ongeveer 25 minuten in het midden van de oven, tot het gerecht goed heet is. Geef er gekookte aardappels bij of aardappelpuree, op smaak gebracht met gestoofde snippers van 1-2 uien.