Zieke Bush houdt herstel stille en lagere beurs tegen

AMSTERDAM, 8 JAN. Het bericht dat president Bush tijdens zijn rondreis door Japan is ingestort, vertraagde het herstel na de lagere openingskoersen op de Amsterdamse effectenbeurs. In een dunne markt sprong de stijging van Vereenigde Glas in het oog. Unilever en Koninklijke Olie zakten wat weg.

AMSTERDAM Een grote verkoopgolf vanuit Londen drukte over de hele breedte de aandelenkoersen op het Beursplein vanmorgen. Het record op Wall Street - het zevende in acht dagen - had daardoor nauwelijks effect op de Amsterdamse effectenbeurs. De EOE-index, die gisteren 0,86 punt hoger sloot op 278,55 punten, noteerde om 13.00 uur één punt lager.

De beurs in Londen opende vanmorgen flink lager. Handelaren spraken van een technische correctie na de grote koerswinst van de afgelopen dagen. “Veel beleggers hebben besloten nu hun winst te nemen waardoor de koersen dalen”, vertelde een handelaar vanmorgen. Omstreeks het middaguur noteerde het FT-100-koersgemiddelde op de Londense beurs 1,5 procent lager.

Vooral Unilever en Koninklijke Olie leden onder de verkoopdrang van professionele partijen in Londen. De twee internationals, die zwaar wegen in de EOE-index, verloren beide een flink deel van de koers. Unilever, dat gisteren al 3,30 gulden verloor op 177,60 gulden, zakte vandaag nog eens 1,80 gulden weg. Koninklijke Olie (slot gisteren: 1,90 gulden lager op 144,10 gulden) verloor vanmorgen 1,70 gulden.

De koers van Hunter Douglas schoot vanmorgen flink omhoog. De raambekledingsfabrikant, die gisteren 1,80 gulden hoger sloot op 60,70 gulden, won 3,60 gulden.

Ook DSM maakte een goede dag mee. Het chemieconcern, dat bezig is aan een inhaalrace ten opzichte van branchegenoot Akzo, boekte de afgelopen dagen al enkele guldens koerswinst. Gisteren sloot DSM zes dubbeltjes hoger op 91,80 gulden. Vandaag werd het aandeel acht dubbeltjes meer waard. Handelaren spraken ook hier van lichte vraag in een vrijwel lege markt.

De koers van Akzo ligt al enige tijd onder druk. Akzo opende dit jaar op 135,10 gulden maar heeft in een week tijd inmiddels bijna negen gulden verloren. Gisteren bereikte Akzo een voorlopig laagste punt op 126,30 gulden. Na licht herstel werd gisteren aan het slot van de handel 127,10 gulden genoteerd. Vandaag kwamen daar twee kwartjes bij.

De "peptalk' van Philips-topman Timmer gisteren voor het Philips-personeel heeft blijkbaar maar weinig indruk gemaakt op beleggers. Het aandeel, dat gisteren een dubbeltje minder waard werd op 29,40 gulden, verloor een dubbeltje. KLM klom door buitenlandse vraag twee dubbeltjes naar 40,40 gulden.

Uitgever VNU profiteerde van de herhaling van een zeven maanden geleden uitgesproken voorspelling van de winst over 1991. Een handelaar merkte op dat beleggers blijkbaar enthousiast zijn over de vasthoudendheid van VNU in haar prognoses. VNU noteerde aan het begin van de middag 1,70 gulden hoger op 75,70 gulden. De koerswinst van VNU sinds het begin van dit jaar, dat voor de uitgeversfondsen goed begon, is inmiddels 3,90 gulden.

Opmerkelijk was de koerswinst van liefst 67 gulden van Vereenigde Glas. Gisteren, toen de handel in het fonds was opgeschort, maakte de Franse grootaandeelhouder BSN bekend dat het de glasfabrikant uit Schiedam wil overnemen. De koers van Vereenigde Glas schoot vanmorgen bij opening omhoog en noteerde aan het begin van de middag 522 gulden.

NEW YORK Wall Street bereikte gisteren wederom een "all-time-high', het zevende record in acht dagen. Van een recordstemming was echter geen sprake op de New Yorkse beurs. Pas aan het eind van de middag werd door een plotselinge koopgolf het aanvankelijke verlies dat was ontstaan door winstnemingen eerder op de dag goedgemaakt. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot gisteren 4,70 punten hoger op 3.204,83 punten.

LONDEN De aandelenmarkt op de Londense beurs zakten de koersen vandaag flink weg. Veel beleggers namen vandaag winst na de koersstijging van de afgelopen dagen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 10,3 punten lager sloot op 2.482,9 punten, noteerde omstreeks het middaguur 30,7 punten lager.

FRANKFURT De dalende trend die aan het begin van deze week op de Duitse effectenbeurs werd ingezet, kreeg vandaag een vervolg. De aandelenkoersen openden vanmoregen lager en zakten in de loop van de morgen verder weg. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 10,87 punten lager sloot op 1.592,45 punten, noteerde omstreeks het middaguur 9,93 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager. Index gerelateerde verkoopprogramma's brachten het Nikkei-koersgemiddelde uiteindelijk naar het laagste punt van de dag. Beleggers bleven massaal aan de zijlijn waardoor de omzetten laag bleven. Het slot van het Nikkei-225-koersgemiddelde lag 851,39 punten lager op 22.715 punten.