Zes tandartsen in Duitsland aangehouden wegens fraude

WINTERSWIJK/ MÜNSTER, 8 JAN. Het Duitse openbaar ministerie heeft zes Nederlandse tandartsen, werkzaam in de Duitse grensstreek, laten aangehouden wegens fraude. De zes hebben bekend. Zij hebben gedurende een aantal jaren kortingen die zij kregen bij een tandtechnisch laboratorium in Winterswijk niet doorberekend aan hun patiënten en de Duitse ziekenfondsen. Het gaat in totaal om een bedrag van 350.000 tot 400.000 Mark.

De tandartsen houden praktijk in de Kreis Borken, een gebied tegen de Twentse grensstreek aan, waar in totaal zo'n 25 Nederlandse tandartsen werkzaam zijn (Duitsland kent vrije vestiging, Nederland niet). De Duitse justitie heeft al in oktober huiszoekingen gedaan. Een Duits ziekenfonds had de fraude bij toeval ontdekt: een van hun tandartsen die ook werk bij het laboratorium in Winterswijk liet uitvoeren, berekende de kortingen wel door.

Twee van de zes tandartsen hadden voor de bedragen die zij onrechtmatig verdienden rekeningen geopend in Oostenrijk. Zij hebben anderhalve week, respectievelijk een maand in hechtenis moeten doorbrengen, voordat ze op een borgtocht van ruim 100.000 Mark vrijgelaten werden.

Volgens hoofdofficier van justitie in Münster zal het onderzoek binnen vier weken zijn afgerond. Hij verwacht dat vier van de zes tandartsen zullen worden vervolgd, twee zullen er waarschijnlijk met een boete afkomen. De zes hebben al aangeboden de schade te vergoeden. Volgens een woordvoerder van het betrokken ziekenfonds AOK is het niet ondenkbaar dat de zes hun werkvergunning verliezen.