Wielerploeg van Jan Gisbers wil voor april zekerheid over sponsor

SÖLDEN, 8 JAN. De naam van de locatie in het idyllische ski-oord Sölden was paradoxaal. "Sonnblick' heette het bergrestaurant waar de wielerploeg van PDM voor 1992 gisteren werd gepresenteerd. Op 2000 meter hoogte, tussen de besneeuwde Oostenrijkse Alpentoppen, waar talloze vakantiegangers op de zonovergoten skipistes de zorgen van alledag voor even vergaten, bleek dat de toekomst van de profformatie verre van zonnig te noemen is.

De gevolgen van het geruchtmakende vertrek uit de Tour de France blijken zelfs een half jaar later groter dan verwacht. De kans dat op korte termijn een nieuwe hoofdsponsor wordt gevonden, werd door manager Krikke op vijftig procent geschat. Op Festina, dat aanvankelijk voor drie jaar een verbintenis aanging, rekent hij niet meer. De Spaanse horlogefabrikant meldde zich vorige maand wegens fiscale problemen af.

De zakelijk leider had in Oostenrijk Gerrie van Gerwen als zijn opvolger aan de internationale pers willen voorstellen. In plaats daarvan deelde hij mee met gezonde tegenzin het nieuwe wielerjaar in te gaan. Het voortbestaan van het team is ongewisser dan ooit. Krikke en ploegleider Gisbers gaven gisteren in Sölden toe te beseffen dat op zijn laatst in april zekerheid moet bestaan over een nieuwe hoofdsponsor. “Anders dreigt het gevaar dat deze groep uit elkaar valt”, besefte Gisbers.

De toppers zijn al benaderd volgens Krikke. De manager heeft nog geen afspraken gemaakt met Breukink en Alcala over de toekomst. Hij wil ze wel adviseren zich te concentreren op de Tour en pas na de Ronde van Frankrijk eventuele contracten te tekenen. “Ik zal Breukink, ook indien wij een hoofdsponsor vinden, de raad geven te wachten tot na de Tour, ook als een nieuwe geldschieter eist dat Breukink blijft. Het is in ieder geval definitief het laatste jaar dat PDM als hoofdsponsor optreedt.”

Ondanks de onzekerheid beweerden Krikke en Gisbers dat de renners gemotiveerder zijn dan ooit. “De dadendrang is groot. Als ik ze van trainen wil afhouden, krijg ik commentaar”, onderstreepte Gisbers de gedrevenheid. “De opzet voor het seizoen is hetzelfde als in het verleden. Ik word niet nerveus dat we voor volgend jaar nog geen sponsor hebben. Ik wil best met deze groep nog drie tot vijf jaar verder. Indien dat niet lukt, zoek ik ergens anders werk.”

Gisbers werd vaker dan hem lief was geconfronteerd met de "Tour-affaire'. Hij zei dat hij gehard was door die nare ervaring, dat hij een blijvend litteken heeft overgehouden en zich soms afvraagt hoe lang hij nog in het métier moet blijven. “Er zijn te vaak naar mijn zin pertinente leugens verkondigd. In het zoeken naar sponsors hebben we daar mee te maken. De economische recessie is ook een oorzaak, maar hoofdzakelijk het idee dat bij veel bedrijven heerst dat wielersport synoniem is aan dope maakt de kandidaten huiverig. Maar de wielersport gaat er niet aan kapot. We zullen wellicht met z'n allen een stapje terug moeten doen.”

De Belg Jules Mertens is dit seizoen als arts aangetrokken voor de ploeg. De arts was in het verleden verbonden aan de teams van IJsboerke en Capri-Sonne. De Eindhovense medicus Saris werd aangesteld als voedingsdeskundige. Er wordt onderhandeld met sportfysioloog Jos Geijsel om tot de medische staf toe te treden. Mertens zal volgens Gisbers de ploeg van afstand begeleiden. De Belg zal weinig in de koers te vinden zijn. De ploegleider acht dat niet noodzakelijk. “In de Ronde van Frankrijk is hij uiteraard van de partij. Zijn werk zal vooral preventief zijn.” Krikke voegde er aan toe dat de renners zelf kunnen beslissen op welke manier ze medisch begeleid wensen te worden. “Indien een coureur iets niet wil, gebeurt dat niet.”

Niet bekend

PDM zal ondanks eerdere verklaringen het budget te verlagen, dit jaar een miljoen gulden meer uittrekken voor de wielerploeg van Jan Gisbers. Vorig jaar investeerde de dochteronderneming van Philips 7,5 miljoen gulden in de formatie. Dit jaar direct weliswaar slechts 6,5 miljoen, maar aan premies is ook nog eens twee miljoen beschikbaar gesteld. De Stichting PD Magnetics Sport Promotion heeft na het afhaken van Festina als hoofdsponsor het marketingbureau Schraders & Van Seggelen de opdracht gegeven verder te zoeken naar geldschieters.

De ploeg telt voor het nieuwe seizoen vier nieuwelingen. De Duitse professionals Kummer en Hundertmarck en de amateurs Koerts en Van Petegem (Belgisch kampioen) werden aan de formatie toegevoegd. Alleen Sean Kelly verliet het team. De Ier vond onderdak bij het Spaanse Lotus.

In totaal staan, inclusief veldrijder Martin Hendriks, 22 renners onder contract. Meer dan de afgelopen jaren. “Normaal veranderde een kwart van de ploeg. Dit keer hebben we ons mild getoond. We hebben de gebeurtenis in de Tour de France laten meetellen”, verklaarde Krikke.

De zakelijk leider verwacht - indien de formatie blijft bestaan - dat het aantal renners in de toekomst wordt teruggebracht tot vijftien of zestien. De samenstelling: Van Aert (Ned), Van de Akker (Ned), Alcala (Mex), Den Bakker (Ned), Boden (Dui), Breukink (Ned), Cordes (Ned), Dürst (Dui), Earley (Ier), Hendriks (Ned), Hundertmarck (Dui), Jakobs (Ned), Koerts (Ned), Kummer (Dui), Maier (Oos), Nelissen (Ned), Van Petegem (Bel), Van Poppel (Ned), Raab (Dui), Talen (Ned), Verhoeven (Ned) en Vos (Ned).