Surinaamse politie houdt gevluchte smokkelaar aan

PARAMARIBO, 8 JAN. De Surinaamse narcoticabrigade heeft de uit Nederland gevluchte drugssmokkelaar W.S. aangehouden en in verzekerde bewaring gesteld. De man ontsnapte in juni vorig jaar uit een gevangenis in Rotterdam en week uit naar Suriname. Hij was veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens betrokkenheid bij de invoer van 330 kilo cocaïne in 1989.

S. is in Paramaribo aangehouden nadat hij was geïdentificeerd als een van de betrokkenen bij de bewuste cocaïnesmokkel. De zaak diende onlangs bij het Surinaamse hof van justitie. Drie verdachten zijn al tot gevangenisstraffen veroordeeld. Volgens een politiewoordvoerder in Paramaribo zal nu ook S. worden voorgeleid wegens uitvoer van de partij drugs.

S. ontsnapte vorig jaar in Rotterdam tijdens een dag onbegeleid verlof. Hij had van het Haagse gerechtshof toestemming gekregen om de begrafenis bij te wonen van zijn stiefbroer, die op 29 mei dat jaar in Amsterdam op straat was doodgeschoten. Justitie was voorafgaand aan het verlof wel de familierelatie tussen beide mannen nagegaan, maar was niet op de hoogte van de achtergrond van het sterfgeval.

S. kon na zijn vlucht niet direct worden aangehouden in Suriname, omdat het uitleveringsverdrag tussen Nederland en Suriname sinds eind 1982 is opgeschort. Hij kan daardoor ook nu niet aan de Nederlandse justitie worden uitgeleverd.