Spoedig hervatting van vredesoverleg Midden-Oosten

WASHINGTON/ JERUZALEM, 8 JAN. Het vredesoverleg in Washington zal waarschijnlijk in het weekeinde worden hervat, nu alle Arabische delegaties hebben besloten na Israels veroordeling door de Veiligheidsraad van de VN naar de VS te reizen. Maar de nieuwe ronde zal, zoals het er nu uitziet, van korte duur zijn omdat de Israeliërs van plan zijn 15 januari naar huis terug te keren.

De Palestijnse delegatie, ongeveer 40 leden sterk, vertrok vandaag naar de Jordaanse hoofdstad Amman vanwaaruit zij vanavond of morgenochtend naar Washington zou vliegen. Aangezien vrijdag de islamitische rustdag is en zaterdag de joodse, kan het overleg niet voor zondag 12 januari worden hervat.

Het vertrek volgde op een mededeling van PLO-adviseur Bassam Abu Sharif dat alle Arabische delegaties binnen 24 uur naar Washington zouden reizen. De Arabieren hadden hun vertrek vorige week opgeschort na het Israelische besluit 12 Palestijnen uit te wijzen. De Veiligheidsraad kwam maandagavond met een scherpe veroordeling van die maatregel, wat voldoende was om de Arabische woede te kalmeren.

Volgens de Palestijnse woordvoerster Hanan Ashrawi is er nu een goede kans dat er in Washington zaken worden gedaan, in plaats van de "wandelgangendiplomatie' van de vorige ronde. Ze legde uit “te hebben gehoord dat Israel onderhandelingen over twee sporen heeft geaccepteerd”. Het overleg kwam in december niet verder dan de gang, omdat de Israeliërs alleen met de gemeenschappelijke Jordaans-Palestijnse delegatie wilden praten, maar de Palestijnen alleen als afzonderlijke eenheid wilden optreden. Israelische kringen meldden vanochtend echter dat de Palestijnen juist bereid waren gebleken samen met de Jordaniërs op te treden.

Zowel in Washington - waar de Israelische delegatie maandag al is gearriveerd - als in Jeruzalem meldden Israelische functionarissen dat de komende ronde al 15 januari wordt afgesloten. In Israel zei Yossi Hadas, directeur-generaal op het ministerie van buitenlandse zaken, dat “we onze beslissing om 15 januari naar huis te gaan niet veranderen”. Het overleg zou oorspronkelijk gisteren worden hervat.

De woordvoerster van het State Department verzekerde intussen dat de dialoog tussen de VS en de PLO niet wordt hervat. Er waren suggesties in die richting gedaan, nadat PLO-leider Arafats adviseur Nabil Sha'ath een visum voor de VS had gekregen. In december werd zijn visumaanvraag afgewezen. (Reuter, AP)