Schade aan milieu in Albertville zorgt voor hevige kritiek

ALBERTVILLE, 8 JAN. Jarenlang hebben de Franse organisatoren keihard gewerkt om de zestiende Olympische Winterspelen in Albertville tot iets bijzonders te maken. Een maand voor de openingsceremonie ziet het organiserende duo Killy en Barnier zich echter geconfronteerd met plotseling hoogoplaaiende kritiek. In de media van de buurlanden krijgt de schade, die de organisatoren aan het milieu hebben toegebracht, steeds meer aandacht. In een open brief aan IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch hebben twintig leden van het Europees parlement de spelen zelfs veroordeeld als een “voorbeeld van hoe het ecologisch niet moet.”

Die kritiek komt vooral organisator Michel Barnier nogal ongelegen. De 40-jarige Franse politicus, die de snelweg tot aan de voet van de Alpen bracht, laat zich graag voorstaan op zijn bezorgdheid om het milieu. Hij wordt zelfs genoemd als de man, die moet gaan zorgen dat de giftbelten van Oost-Europa worden opgeruimd. “Een Marshall Plan voor de ecologie”, aldus Barnier, verwijzend naar het herstelprogramma, waarmee de Verenigde Staten in 1947 de door de tweede wereldoorlog zwaar getroffen economie van Westeuropa weer op gang bracht.

Hij hoopt de Europese gemeenschap, plaatselijke overheden en multi-nationals te overtuigen van de noodzaak van een tien-jarenplan teneinde het massale natuurbederf in Oost-Europa te keren en calamiteiten in de orde van grootte van Tsjernobyl te voorkomen. Het ziet er echter naar uit, dat in de aanloop naar de openingsceremonie van de 8ste februari de kritiek op het winterfestijn nog zal toenemen. In het 1600 vierkante kilometer grote uiterst kwetsbare berglandschap van Savoie is nogal wat beton gestort ten gerieve van de diverse Olympische kunstwerken en de verbindingen tussen de ver uiteen gelegen accommodaties.

Het treurige "record' komt daarbij op naam van La Plagne, waar de bob- en rodelwedstrijden zullen plaatsvinden. Op een hoogte van meer dan 1800 meter rijzen woonsilo's van soms vijftien verdiepingen op; goed voor een accommodatie van meer dan veertigduizend bedden. Het verschaft het unieke oord de troosteloze aanblik van een industrie-voorstad. Soortgelijke woonfabrieken verknoeien de aanblik van Les Menuires/Val Thorens (mannen-slalom) en Les Arcs (afdaling). Het Olympisch organisatie-comité (Cojo) kan daar geen verwijt van worden gemaakt. De meeste van deze wangedrochten werden gebouwd voordat er sprake van was dat Killy de Winterspelen naar de Franse Alpen zou brengen.

Daarentegen is het Cojo wel verantwoordelijk voor de bob-baan van La Plagne, die zich als een 1800 meter lange grijze betonnen lintworm langs de helling naar beneden wurmt en de beide springschansen in Courchavel. Om plaats te maken voor die betonnen constructies werden 5500 bomen gerooid. In beide ski-oorden werden duizenden kubieke meters beton verwerkt om te verhinderen dat aardmassa's naar beneden schuiven.

De bewoners van het gehucht La Roche onder aan de bobbaan werden door de plaatselijke autoriteiten met gasmaskers uitgerust, omdat in de omgeving een opslagplaats is gekomen voor het sterk giftige ammoniak, waarmee de goot van de bobbaan kunstmatig van ijs wordt voorzien.

Een ander voorbeeld van het bepaald onderontwikkelde Franse milieu-besef is de luchthaven, die op 2000 meter boven Courchavel is aangelegd. Tweemotorige vliegtuigen kunnen er direkt naast de ski-piste landen. Wie in Parijs het idee krijgt even te gaan skiën, kan anderhalf uur later op de lange latten staan. Niet voor niets klagen natuurbeschermers in Frankrijk over de regelrechte verstedelijking van de Alpen. Alleen al in het gebied van de Tarentaise, waar de spelen worden gehouden, kunnen al meer dan een kwart miljoen toeristen worden ondergebracht. In de meeste gevallen gebruiken zij de auto om er te komen. Dat veroorzaakt in het ski-seizoen grote opstoppingen. De totale chaos bij het begin van de kerstvakantie van goed veertien dagen geleden is daarvan het meest sprekende voorbeeld.

Aan de verbetering van het wegennet in de dalen is anderhalf miljard gulden uitgegeven. Op lange termijn een garantie voor nog meer toeristen en de daarmee gepaard gaande milieu-vervuiling, maar voor het Cojo een uitkomst. Het organisatie-comité gaat er vanuit dat de meeste toegangswegen 24 uur per etmaal berijdbaar zullen zijn. Voor het sneeuw- en ijsvrij houden ligt negenduizend ton strooizout gereed. Jacques Lambert, prefect in het departement Savoie, garandeert bezoekers en Olympische deelnemers "schone' wegen in het Tarantaise-dal.

Albertville organiseert de eerste sterk gedecentraliseerde Winterspelen uit de geschiedenis. De Fransen stellen er een eer in te bewijzen dat zij de problemen van de ver uiteenliggende accommodaties - transport, veiligheid en moeilijke organisatie - de baas kunnen. Het luchtruim boven de Franse Alpen is grotendeels gesloten om de meer dan honderd helicopters, die de organisatie ter beschikking heeft, vrij baan te geven. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een geldboete van 15.000 tot 300.000 Franse frank en eventueel zelfs gevangenisstraf.

De bevlogenheid waarmee de bevolking de komst van de spelen begroette, is allang verdwenen. Vooral in de gemeenten, die zich sterk in de schulden hebben moeten steken als Brides-les-Bains (dat dient als Olympisch hoofdkwartier). De dure appartementen, die speculanten daar hebben opgetrokken, zijn een maand voor het ontsteken van de Olympische vlam nog altijd niet verhuurd. (DPA/Rtr)