Rusland en Azerbajdzjan willen lid worden van IMF

WASHINGTON, 8 JAN. Rusland en Azerbajdzjan, republieken van het kortgeleden opgerichte Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), hebben het lidmaatschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aangevraagd. Dat is gisteren door het IMF in Washington bekendgemaakt.

De Oekraïne was vorige week de eerste Gos-republiek die het IMF-lidmaatschap aanvroeg. Het IMF, waar 156 landen lid van zijn, heeft niet gezegd hoe lang de behandeling van de aanvragen zal duren. In het verleden nam de procedure een half jaar tot enkele jaren in beslag.

De Verenigde Staten waren vorig jaar tegenstander van een volwaardig IMF-lidmaatschap van de Sovjet-Unie. Daarom werd de Sovjet-Unie vorig jaar "waarnemend lid' van het IMF en haar zusterorganisatie, de Wereldbank. De Amerikaanse minister van financiën, Nicholas Brady, kondigde vorige week aan dat, als gevolg van de “dramatische ontwikkelingen” in de vroegere Sovjet-Unie, de Amerikaanse regering nu het lidmaatschap van Rusland en alle andere voormalige Sovjet-republieken ondersteunt.

De drie Baltische republieken, Estland, Letland en Litouwen, werden vorig jaar volwaardig lid van IMF en Wereldbank. (AP)