Rome haalt ambassadeur uit Belgrado terug

ROME, 8 JAN. De Italiaanse regering heeft gisteren haar ambassadeur in Belgrado “voor overleg” teruggeroepen naar Rome en om spoedoverleg gevraagd van de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Gemeenschap. Rome lijkt te willen aansturen op een harde reactie van de EG op het neerhalen, gisteren, van een helikopter met EG-waarnemers.

Het neerschieten van de helikopter met vier Italiaanse militairen en een Fransman werd in een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken omschreven als “misdadige agressie tegen neutrale waarnemers”. De aanval kan worden beschouwd als een bewuste poging tot “sabotage van de lopende onderhandelingen” om een einde aan het conflict te bewerkstelligen, aldus deze verklaring.

Premier Andreotti wees er in een verklaring op dat de EG-missie niet gewapend was en sprak van een “tragische en onvergeeflijke episode”.

Van verschillende kanten is gepleit voor een directe erkenning van Slovenië en Kroatië. “Deze tragische episode toont aan dat iedere illusie om de republieken van het voormalige Joegoslavië bijeen te houden ongegrond is”, zei de Republikeinse leider Giorgio La Malfa.

De woede en verontwaardiging zijn des te groter omdat, zoals de Italiaanse kranten vanmorgen schrijven, de piloot van de Joegoslavische MiG-21 zich moeilijk kan hebben vergist. De helikopter was wit, zoals alle helikopters van de EG-missies, het vluchtplan was tevoren aangekondigd, en de MiG heeft direct geschoten, zonder voorafgaande waarschuwingsschoten of radiocontact.