Reis Li Peng naar Europa groot succes voor China

PEKING, 8 JAN. De Chinese premier, Li Peng, zal in aansluiting op zijn komende bezoek aan Italië en Zwitserland eind januari waarschijnlijk ook Portugal bezoeken, dat momenteel het EG-voorzitterschap bekleedt. Europese diplomaten zeiden dat de kans dat Li Lissabon zal aandoen stijgt. In aansluiting daarop zal hij wellicht ook nog Spanje en ten slotte Malta bezoeken.

Het bezoek is een grote overwinning voor de Chinese diplomatie, maar toch beduidend kleiner dan Li Peng had gehoopt. China heeft zich enorme inspanningen getroost om ook Parijs en Londen op Li's reisschema te krijgen, maar tevergeefs. De eerste zet in Li's reis naar Europa was een uitnodiging van het World Economic Forum in Davos in Zwitserland om daar de "keynote speech' te houden.

Chinese diplomaten hebben daarop meteen de Italianen aan hun uitnodiging herinnerd. Andreotti had in september in Peking gezegd “dat het zinloos is om China te isoleren”, maar Rome had nooit gedacht dat hij zo snel zou komen. De droom van China was dat Li vervolgens ten minste één noordwestelijke Europese hoofdstad zou aandoen, maar Parijs was ferm in zijn weigering. Bonn is niet expliciet benaderd omdat de Duitsers vorig jaar een officieel bezoek van minister van buitenlandse zaken Qian Qichen afwezen en voorstelden om het tot een kort werkbezoek beperkt te houden. Dit weigerden de Chinezen weer.

Zoals het reisschema er nu uitziet zal Li op 27 en 28 januari Italië bezoeken en van 30 januari tot 1 februari in Davos en Bern verblijven. Diplomaten konden niet bevestigen of Li onmiddellijk daarop naar Lissabon zou komen, maar als dat niet het geval is zal hij spoedig daarna voor een tweede keer naar Europa vliegen om Portugal, Spanje en andere landen aan te doen. Li's "rehabilitatie' in Europa komt op een tijdstip dat de EG door Denemarken geïnitiëerde nieuwe sancties heeft afgekondigd, opschorting van financiering van nieuwe hulpprojecten, in afwachting van een nieuw rapport dat de vraag moet beantwoorden of de situatie op het gebied van de mensenrechten is verbeterd.

De Zuideuropese EG-partners hebben al sinds medio 1990 een soepeler houding tegenover de Chinese regering en contacten op hoog regeringsniveau ingenomen dan de West- en Noordeuropese landen. De Spaanse minister van buitenlandse zaken, Fernando Ordonez, was de eerste Europese bewindsman die na de partiële opheffing van Europese sancties naar aanleiding van het bloedbad in Peking in juni 1989 in het najaar van 1990 China bezocht. Premier Giulio Andreotti van Italië was de eerste Europese regeringsleider die in september vorig jaar zowel China bezocht als Li Peng uitnodigde voor een tegenbezoek.

Premier John Major bezocht in dezelfde maand China, maar verklaarde nadrukkelijk dat een bezoek van Li Peng aan Londen uitgesloten was.