Politie Utrecht stuit op fraude met hypotheken

UTRECHT, 8 JAN. De politie van Utrecht heeft de afgelopen maanden drie personen aangehouden die worden verdacht van hypotheekfraude.

Hierbij is de Nederlandse Middenstandsbank (NMB) voor ongeveer een miljoen gulden benadeeld. Allochtonen, vooral afkomstig uit Turkije, werden als stroman ingezet. Justitie onderzoekt tevens de betrokkenheid van het drietal bij het regelen van vervalste verblijfsvergunningen.

De hoofdverdachte, J.L. uit Barneveld, werd vorige maand in Duitsland aangehouden en zit nog vast. Twee andere verdachten zijn na voorarrest op vrije voeten gesteld. Het gaat om de 35-jarige medisch studente E.G., eigenaresse van een kamerverhuurbedrijf in Utrecht, en de 43-jarige C.A., die in Hilversum een adviesbureau voor allochtonen heeft. A. heeft inmiddels gedeeltelijk schuld bekend. De gewraakte huizentransacties hadden plaats bij een Amersfoortse notaris; zijn rol is nog onderwerp van onderzoek.

De tot Nederlander genaturaliseerde Turk A. raakte in 1987 al in opspraak toen hij werd verdacht van omkoping van artsen van de Gemeenschappelijke Medische Dienst om WAO-verklaringen voor de klanten van zijn adviesbureau te regelen. Hij werd toen vrijgesproken.

De medisch studente leidt sinds 1988 het kamerverhuurbedrijf Sturent BV dat een omstreden rol speelt op de Utrechtse kamermarkt. Aanvankelijk werden van ouders van de kamerhuurders bankgaranties gevraagd die konden oplopen tot meer dan 20.000 gulden, ofschoon de panden (zo'n dertig in totaal) meestal in slechte staat verkeerden. De activiteiten van G. stuitten op verzet van de gemeente omdat de woonruimteverordening werd overtreden.

Eind 1990 droeg zij het juridisch eigendom van een aantal panden over aan allochtonen, die via het adviesbureau van A. werden geleverd. Tegenover huurders verklaarde G. dat dat nodig was om de controle van de gemeente te ontduiken. Op basis van vervalste werkgeversverklaringen en taxatierapporten kregen de stromannen vervolgens veel te hoge hypotheken bij een NMB-kantoor in Harderwijk. De verantwoordelijke werknemer bij de bank heeft na ontdekking van de affaire, vorig jaar juli, ontslag genomen.

Justitie onderzoekt nog het verband met een fraude met verblijfsvergunningen in Soest. In verband daarmee werd vorig jaar oktober het hoofd van de vreemdelingenpolitie in Soest gearresteerd. De kwestie kwam aan het licht nadat een Turkse vrouw met een vervalste verblijfsvergunning was aangehouden. Volgens haar advocaat was zij bemiddeld via het adviesbureau van A. De advocaat is tevens raadsman van G. en van enkele stromannen. Volgens justitie wisten de allochtonen nauwelijks welke rol zij speelden. Naar verwachting duurt het onderzoek nog enkele maanden.