Palestijn om bom in vliegtuig veroordeeld

ATHENE, 8 JAN. Een Griekse rechtbank heeft vanmorgen de Palestijn Mohammed Rashid, die zelf zegt Mohammed Hadnan te heten, in meerderheid schuldig bevonden aan moord op een Japanse teenager in 1982 in een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Pan Am boven Honolulu.

Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het plaatsen van een bom onder diens zitplaats. Bij de explosie van de bom werden 15 inzittenden gewond. Hij werd vrijgesproken van de beschuldiging van kaping van het vliegtuig. De rechters gingen vervolgens in uitvoerig beraad over de strafmaat, die achttien jaar zou kunnen bedragen.

Over de uitspraak zal in Griekenland zonder twijfel veel deining ontstaan. Vooral de oppositie hechtte steeds meer geloof aan Rashids bewering dat hij het slachtoffer is van een persoonsverwarring. Hij houdt vol officier te zijn in dienst van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie (PLO), en ten tijde van de aanslag in Beiroet te zijn geweest. Het bewijsmateriaal tegen hem, tijdens het maandenlange proces aangedragen door agenten van de Amerikaanse FBI en de CIA, werd door hem onvoldoende geacht. Volgens de Amerikanen was hij lid van de Palestijnse terreurorganisatie "15 Mei' van de meester-bommenmaker Abu Ibrahim.

Rashid (41) was in mei 1988 bij het binnenkomen van Griekenland gearresteerd op aangifte van de Amerikanen die hem hadden opgespoord en vervolgens om zijn uitlevering vroegen. In Griekenland moest hij eerst een straf van ruim een jaar uitzitten voor illegaal wapenbezit. Het op de lange baan schuiven van een beslissing over uitlevering door de minister van justitie, nadat het Hooggerechtshof toestemming had gegeven voor uitlevering, leidde tot een gestage verslechtering van de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de socialistische regering van Andreas Papandreou.

De conservatieve regering van premier Mitsotakis besloot in 1990 dat Rashid niet zou worden uitgeleverd, maar wel in Griekenland zou worden berecht. De Verenigde Staten legden zich daarbij neer. Rashid kan nog beroep aantekenen tegen zijn veroordeling.