"Ondanks verzet tournee in Z-Afrika'; Aanslag kantoor geluidstechnici van Paul Simon

JOHANNESBURG, 8 JAN. Twee handgranaten zijn vannacht in Johannesburg ontploft bij het kantoor van een bedrijf dat het geluid verzorgt bij de concerten die de Amerikaanse artiest Paul Simon dit weekeinde in Johannesburg zal geven. De aanslag is opgeëist door de militaire vleugel van de linkse zwarte Azaniaanse Volksorganisatie (Azapo).

De aanslag volgt op een week van verzet tegen de tournee van Simon door voornamelijk de jeugdorganisaties van Azapo en het Pan-Afrikaans Congres (PAC). De twee organisaties vinden de optredens van Simon een schending van de culturele boycot tegen Zuid-Afrika.

De concerten van Paul Simon, die ook Durban en Kaapstad zal aandoen, zijn de eerste optredens van een belangrijke Westerse artiest in Zuid-Afrika na de opheffing van enkele apartheidswetten door president De Klerk. Paul Simon heeft zich in het verleden ingezet voor de Zuidafrikaanse zwarte muziek, onder meer door op zijn album Graceland zwarte Zuidafrikaanse muzikanten te laten meespelen.

De tournee is enkele maanden geleden al goedgekeurd door het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), Inkatha en de regering De Klerk. Pas op het laatste moment begonnen de jeugdorganisaties van Azapo en PAC zich tegen de optredens te verzetten. Volgens een woordvoerder van de Azanian Youth Organization (Azayo) komt Simon in Zuid-Afrika in een “vijandig klimaat omdat zwarte mensen vijandig staan tegenover zijn tournee”. Daar was gisteren bij de aankomst van Paul Simon op het vliegveld Jan Smuts bij Johannesburg overigens niets van te merken. De Amerikaanse artiest, bekend als de helft van het voormalige duo Simon & Garfunkel, zei verbaasd te zijn over de ophef die op het laatste moment over zijn optredens in Zuid-Afrika is ontstaan, vooral omdat de organisatie van de concerten uiterst zorgvuldig is gebeurd en in november 1990 in gang is gezet.

“Mijn indruk is dat slechts een minderheid van de zwarte bevolking tegen mijn optredens is en dat de tournee een overweldigende steun heeft”, aldus Simon.

De tournee begint aanstaande zaterdag met een concert in het Ellis Park Stadion in Johannesburg waar zondag een tweede concert wordt gehouden. Verwacht wordt dat beide concerten zo'n 140.000 bezoekers zullen trekken. Met het oog op de door Azapo en PAC aangekondigde ordeverstoringen en mogelijke geweldplegingen heeft de politie van Johannesburg uiterst scherpe veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Ook Paul Simon zelf staat onder strenge bewaking.