Omzet mafia even groot als die van Fiat

ROME, 8 JAN. De georganiseerde misdaad in Italië zet jaarlijks bijna evenveel om als het grootste particuliere bedrijf, Fiat Auto: ongeveer 20 biljoen lire, ruim dertig miljard gulden. Dit blijkt uit een studie van de Censis, een soort sociaal-cultureel planbureau.

Volgens het gisteren gepubliceerde rapport stijgen de misdaadcijfers juist door de groeiende rol van de mafia sterker, terwijl zij in andere landen gelijkblijven of licht dalen. Het aantal moorden is in vier jaar bijna verdubbeld, van 871 in 1986 naar 1563 in 1989. De cijfers voor diefstallen en overvallen laten eenzelfde tendens zien.

“Sinds de tweede helft van de jaren tachtig groeit de misdaad in ons land in hoog tempo, terwijl zij in de andere landen stabiel is of tekenen van vermindering vertoont”, aldus het rapport. “In Italië vermenigvuldigen zich vooral de moordaanslagen bijna ongeremd.”

De verdubbeling van het aantal moorden tussen 1986 en 1990 is uitsluitend toe te schrijven aan het optreden van “de drie mafia's”, aldus het rapport, in een verwijzing naar de Siciliaanse mafia, de Napolitaanse camorra en de 'ndrangheta uit Calabrië. Ongeveer een derde van de moordaanslagen komt nu voor rekening van de georganiseerde misdaad.

Een van de gevaarlijkste ontwikkelingen is volgens de onderzoekers van de Censis dat de mafia steeds meer op een bedrijf gaat lijken. Belangrijk daarbij is dat de mafia een vijfde van haar omzet uit semi-legale activiteiten haalt, voornamelijk uit openbare werken die onder druk worden toegewezen aan met de mafia verbonden aannemers en vooral onderaannemers.

“Wanneer met de afpersing, met intimidatie tegen concurrenten, met aanslagen, een klimaat van spanning is geschapen dat kan worden gezien als controle over het gebied, dat wordt het beleid inzake de aanbestedingen en de openbare diensten betrekkelijk eenvoudig”, aldus het rapport.

Ongeveer elf procent van de "omzet' van de mafia komt uit afpersing. Dit komt het meest voor in het zuiden: in Sicilië wordt naar schatting 55 procent van de winkels en bedrijven afgeperst. Maar de Censis constateert dat de mafia haar traditionele werkterrein heeft uitgebreid. In Rome wordt nu 12 procent van de winkels afgeperst, in Milaan en Turijn vijf à tien procent.

De drugshandel is goed voor een vijfde van de mafia-omzet, terwijl de clandestiene lotto's en toto's hiervan ruim zeven procent beslaan.