Nieuwe strop voor GM en Chrysler

ROTTERDAM, 8 JAN. De Amerikaanse autofabrikanten General Motors en Chrysler kregen gisteren nieuwe klappen te verduren. Hun schuldenposities zijn door twee belangrijke Amerikaanse "credit agencies' aanzienlijk lager gewaardeerd. De lagere waardering betekent dat beleggers nog voorzichtiger worden om hun geld in de autofabrikanten te steken.

Moody's Investor Service Inc. verlaagde 75 miljard aan schulden van GM, Amerika's grootste autofabrikant, van "single-A-1' naar "single-A-2' in waardering. Standard & Poor's Corp. deed iets soortgelijks bij de schuldenpositie van Chrysler, de derde Amerikaanse autofabrikant. Door Chrysler en door Chrysler Financial uitgegeven obligaties gingen in waardering van "single-B-plus' naar "single-B-min'.

De lagere waardering kwam een dag nadat GM en Chrysler, samen met Ford, bekendmaakten dat hun autoverkopen vorig jaar met 13,2 procent zijn gedaald, het slechtste resultaat ssinds 1983. Het verlies van de drie autofabrikanten over 1991 wordt geraamd op totaal zes miljard dollar.

Volgens Moody's zal de concurrentiepositie van GM op de lange termijn verder verslechteren. S&P zei dat de lagere waardering voor Chrysler vooral komt doordat zijn belangrijke en winstgevende financiële arm, Chrysler Financial, er niet in is geslaagd zijn toegang tot de kapitaalmarkten te verbeteren.