Navo vliegt noodhulp naar Rusland

BRUSSEL/LONDEN, 8 JAN. De NAVO is gisteren begonnen met het inzetten van vliegtuigen om hulpgoederen naar Moskou en St. Petersburg te brengen. Een Duits en een Canadees toestel hebben door de Europese Gemeenschap ter beschiking gesteld melkpoeder naar Moskou gevlogen.

Vorige maand besloten de NAVO-ministers in Brussel dat het militaire bondgenootschap zich zou inzetten om de bevolking van de oude vijand te helpen. Militairen en diplomaten van de NAVO hebben vorige week in Moskou besprekingen gevoerd over de distributie van levensmiddelen.

Secretaris-generaal Wörner van de NAVO zal ook aanwezig zijn op de internationale conferentie over de hulp die op 22 en 23 januari in Washington wordt gehouden. Namens Nederland zal minister Van den Broek de conferentie bijwonen, zo heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag laten weten. Het is volgens woordvoerder Tutwiler van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken nog niet duidelijk of vertegenwoordigers van de ontvangende republieken op de conferentie aanwezig zullen zijn.

De Britse minister van overzeese ontwikkeling, Lynda Chalker, gaat morgen naar St. Petersburg om met de autoriteiten daar te spreken over de verdeling van Westerse hulpgoederen. Ook hoopt zij het conflict over een zending rundvlees uit Groot-Brittannië op te lossen, ofschoon het bezoek van de minister volgens de Britse regering al was gepland voordat de problemen over het vlees ontstonden. De zending werd afgelopen weekeinde geweigerd uit vrees dat het vlees besmet zou zijn. In Groot-Brittannië heerst de dodelijke veeziekte BSE.

De hulpgoederen die vanuit Nederland naar Rusland worden gestuurd komen op hun bestemming aan en worden niet, zoals volgens verschillende meldingen met Duitse spullen gebeurt, onderschept door misdadigers, zo heeft voorzitter jhr. mr. F.O.J. Sickinghe van de stichting Voedselhulp aan Russen gisteren gezegd. De stichting transporteert en distribueert de goederen zelf. (AP, AFP, ANP)