Navo nodigt nieuwe republieken uit

BRUSSEL/BONN, 8 JAN. De landen van de NAVO hebben besloten formele betrekkingen aan te knopen met de voormalige Sovjet-republieken die nu deel uitmaken van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).

Ze zullen deze staten uitnodigen toe te treden tot de Noordatlantische Samenwerkingsraad, waarin de landen van de NAVO en van het voormalige Warschaupact met elkaar spreken over de veiligheid in Europa. Dat heeft een woordvoerder van de verdragsorganisatie in Brussel gezegd. Hij wees erop dat de NAVO altijd heeft gehoopt op behoud van een centraal gezag in de voormalige Sovjet-Unie. Nu dat niet het geval is zullen de afzonderlijke republieken bij het internationale overleg moeten worden betrokken.

De ministers van buitenlandse zaken van de NAVO zullen eind deze maand in Praag een ontmoeting hebben met hun Oosteuropese collega's en met vertegenwoordigers van de nieuwe republieken over toetreding van de nieuwe republieken tot de Noordatlantische Samenwerkingsraad. Deze vergadering zou aansluiten op een bijeenkomst van de ministers van buitenlandse zaken van de landen van de Conferentie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (CVSE), die eveneens in de Tsjechoslowaakse hoofdstad wordt gehouden.

Duitsland wil dat de nieuwe republieken in de voormalige Sovjet-Unie alle kernwapens voor de korte afstand afschaffen. Bonn doet een beroep op de bondgenoten in de NAVO en op de landen van Oost-Europa om daarop aan te dringen bij deze republieken. De Duitse minister van buitenlandse zaken, Hans-Dietrich Genscher, zei gisteren: “Deze kernwapens zijn gemakkelijk te transporteren en moeilijk te controleren. De gedachte dat ze in verkeerde handen zouden kunnen vallen is zo alarmerend dat het noodzakelijk is een beslissende en duidelijke stap te zetten”.

De Duitse regering maakt zich ook zorgen over het lot van de afspraken over beperking van de conventionele bewapening. “Er moet geen wapenwedloop komen tussen de staten die uit de Sovjet-Unie zijn ontstaan”, aldus de Duitse minister. Hij wees verder op de noodzaak om de nieuwe republieken alsmede Slovenië en Kroatië zo spoedig mogelijk lid te maken van de CVSE. (Reuter, AP)