'Iran koopt enorm veel wapentuig'

WASHINGTON, 8 JAN. Ter ondersteuning van zijn streven naar regionale oppermacht in het Golfgebied heeft Iran het afgelopen jaar voor meer dan een miljard dollar militair materieel gekocht in de Sovjet-Unie. Verwacht wordt dat het land dit jaar opnieuw voor een miljard dollar wapens zal aanschaffen, aldus het Amerikaanse ministerie van defensie.

Iran heeft veel materieel verloren tijdens de acht jaar durende oorlog tegen Irak, die in 1988 afliep. Inmiddels heeft het volgens zegslieden van inlichtingendiensten die door de Los Angeles Times werden aangehaald, militaire gelijkwaardigheid aan Irak bereikt, lang de sterkste macht in het gebied. Overigens moet daarbij niet worden vergeten dat Irak een groot deel van zijn militaire macht heeft verloren tijdens de oorlog om Koeweit.

Volgens de Los Angels Times worden Iran tegen spotprijzen wapens geleverd uit de arsenalen van het Rode Leger. Volgens geruchten in kringen van Amerikaanse inlichtingendiensten zijn miljoenen dollars kostende T-72 tanks geleverd voor 50.000 dollar. Het Pentagon meldde voorts de levering van het MiG-29 gevechtsvliegtuig, de Soe-24 gevechtsbommenwerper en de 122 mm houwitser. Iran koopt verder wapens in onder andere Noord-Korea en China.

James Phillips van de particuliere Heritage Foundation wees erop dat Iran ook veel mogelijkheden heeft om zaken te doen met de moslim-staten (waarvan er een kernwapens heeft) die uit de vroegere Sovjet-Unie zijn voortgekomen. Er zijn de laatste dagen in de Arabische pers artikelen verschenen over Iraanse plannen om kernwapens te bouwen of aan te schaffen.

De woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, Margaret Tutwiler, zei gisteren dat de VS Iran hebben laten weten dat ze de verwerving van nucleaire technologie of -wapens in de voormalige Sovjet-Unie zeer hoog zullen opnemen. Zij zei echter “geen enkel concreet bewijs” te hebben dat Iran daarmee bezig is, evenmin als trouwens Irak of Libië. Eerder hebben de VS overigens wel melding gemaakt van Chinese nucleaire leveranties aan Iran. (AP, Reuter, AFP)