Inzinking van Bush kan rol spelen in verkiezingsstrijd

ROTTERDAM, 8 JAN. De inzinking van president Bush, vandaag in Tokio, kan een belangrijke rol spelen in de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen die in november dit jaar worden gehouden. Al eerder werden vraagtekens gezet bij de gezondheidstoestand van de 67-jarige president van de Verenigde Staten.

In commentaren is de afgelopen jaren dan ook angstig gespeculeerd over capaciteiten van vice-president Dan Quayle: “The man who is one heartbeat away from the presidency”. In een serie artikelen, deze week in het dagblad International Herald Tribune, werd Quayle door zijn naaste medewerkers “oppervlakkig” genoemd.

President Bush heeft vorig voorjaar enige tijd last gehad van een onregelmatige hartslag. De kwaal deed zich voor in het presidentiële buitenverblijf Camp David tijdens het dagelijkse joggen. Behandeling met medicijnen had, zo meldden artsen toen, de afwijking in de hartslag gecorrigeerd. Na het laatste grote medisch onderzoek van Bush verklaarden artsen vorig jaar dat de gezondheid van de president uitstekend was.

De klacht zou het gevolg zijn geweest van een afwijking van de schildklier die is veroorzaakt door de verouderde waterleiding in de ambtswoning van de vice-president, waarin het echtpaar Bush woonde gedurende de ambtstermijn van president Reagan. Mevrouw Bush en een van de honden van de familie zouden dezelfde klachten hebben gehad.

Bush doet regelmatig aan sport. Hij jogt en tennist veel.

Zijn bezoek aan Japan kan beschouwd worden als hethoogtepunt van een reis die op oudejaarsdag in Australië begon en hem daarna voerde naar Singapore en Zuid-Korea.

Tijdens elk bezoek maakte hij werkdagen van zestien uur, tijdens welke hij ook stevig sportte.