Groeigarant tevreden over 1991

Het beleggingsfonds Groeigarant heeft het eerste volledige boekjaar (1991), afgesloten met een winst van 13,6 miljoen gulden.

De intrinsieke waarde per aandeel steeg in 1991 met 26 procent van 1,23 naar 1,55 gulden, terwijl de beurskoers met 26,4 procent opliep van 1,25 per 2-1-91 naar 1,58 gulden op 31 december. In mei 1990 werden de aandelen geïntroduceerd op een prijs van 1,35 gulden. Het fondsvermogen nam toe van 51 miljoen naar 79 miljoen gulden. Het aantal uitstaande aandelen steeg van 41,1 miljoen naar 50,8 miljoen stuks.

Medio januari 1991 was het fonds volbelegd in aandelen. Eind september was het aandelenbelang nog maar 9 procent terwijl dit eind december weer op 33 procent was gebracht.

De directie van het door oud-Staal Bankiers topman drs A.J.H. Jongbloed in 1989 overgenomen Groeigarant zegt in het persbericht bij haar beleid gebruik te maken van expertsystemen “die het menselijk denken benaderen” en zegt dat niettegenstaande een vooral in de eerste helft van 1992 te verwachten mager beursklimaat, met haar beleggingssysteem “een goed beleggingsresultaat” te verwachten. Deze beweringen steunen op een door Jongbloed ontwikkelde geesteskind EIS, de Electronic Investor Selector, een computerprogramma op basis van theorieën van een mysterieuze onderzoeker van de Amerikaanse marine en eigendom van Financial Services Europe, waarin Jongbloed een belang bezit.