Gilles Lalay is de derde dode in Parijs-Kaapstad

POINTE NOIRE, 8 JAN. De enige rustdag in de rally Parijs - Kaapstad staat vandaag voor veel motorrijders in het teken van rouw. In de etappe van gisteren naar Pointe Noire in Congo verongelukte Gilles Lalay, de coureur die als legendarisch zal blijven voortleven in de harten van vele motorsportliefhebbers.

De 29-jarige Fransman, getrouwd en vader van twee kinderen, botste frontaal met een ziekenauto. Gedurende bijna anderhalf uur probeerden doktoren hem via reanimatie weer tot leven te brengen, maar hij overleed ter plekke. Het ongeluk gebeurde vlak na de klassementsproef over 362 kilometer, als vierde besloten door Lalay. Hij was even afgestapt, praatte wat na en zette koers richting havenstad Pointe Noire. In een van de eerste bochten botste hij met de ziekenauto.

De verslagenheid onder vooral de motorrijders was groot. Teamleden en begeleiding van Yamaha-Italië, waarvoor Lalay uitkwam, huilden uit op elkaars schouders. De ploeg, met de rijders Mas (vijfde) en Cavandoli (elfde) nog in de koers, besloot zich terug te trekken. De mecaniciens namen zich voor het lichaam tot Lalay's huis bij Limoges te begeleiden. Velen van de Congolese toeschouwers reageerden verbaasd, omdat ze niets wisten van het ongeluk.

Gilles Lalay, zevende in het klassement, was een van de betere motorrijders in de rally. Hij won Parijs - Dakar in 1989 en in totaal negen etappes tijdens verschillende uitgaven. In de karavaan was hij populair. Lalay was vrij rustig, vriendelijk. Voor deze rally nam hij vijftig kilogram ingemaakt voedsel mee naar Afrika. Van vreemd eten kreeg hij nogal eens buikloop, wat hem twee maanden geleden in de Farao-rally tot opgave dwong.

Lalay was het derde dodelijke slachtoffer tijdens de eerste uitgave van Parijs - Kaapstad. In de woestijn van Libië verongelukten zijn landgenoten Sounillac en LeBourgeois, wier auto een paar honderd meter voor de finish over de kop sloeg. In de etappe van gisteren gebeurde na 245 kilometer van de klassementsproef nog een ongeluk. De Fransman Jean-Marie Wagner kwam zwaar te vallen. Een helicopter merkte hem op, landde, de piloot zag bloed uit Wagners mond vloeien, maar de coureur wilde per sé verder. Hij hield het met vele tussenstops nog honderd kilometer vol. Daarna werd hij overgevlogen naar het ziekenhuis van Pointe Noire. De diagnose: gekneusde lendewervels en inwendige bloedingen. Vandaag vliegt hij naar Europa. Wagner was negende in het klassement.

Uit de top van de rangschikking vielen door de ongevallen en het vertrek van Yamaha heel wat motorrijders weg. Nog slechts 46 van de honderd gestarte motoren gaan morgen op de boot, die het materieel naar de Angolese stad Lobito vervoert. In het noorden van de voormalige Portugese kolonie is rijden vanwege mijnenvelden onverantwoord.

De Fransman Peterhansel geraakte dichtbij de eindzege. Hij won de etappe en zag belangrijkste concurrent Laporte ruim 24 minuten verliezen. In het klassement heeft hij nu meer dan een half uur voorsprong. De dagzege bij de auto's was voor Bruno Saby uit de Rothmans/Mitsubishi-ploeg. Leider Hubert Auriol verloor ongeveer vier minuten van zijn voorsprong op de nummer twee, teamgenoot Weber. Auriol kreeg in de vlakke, stoffige etappe een lekke band en moest de Duitser laten passeren.