Fransen nemen deel in luchtvaartmaatschappij van Tsjechoslowakije

PARIJS, 8 JAN. Air France heeft een strategisch belang verworven in CSA, de nationale luchtvaartmaatschappij van Tsjechoslowakije. Vanuit Praag kan de Franse luchtvaartmaatschappij een belangrijk aandeel verwerven in het vervoer op de potentieel interessante markt in Oost-Europa.

Air France was vier belangrijke concurrenten te snel af met de overeenkomst met CSA. British Airways, Lufthansa, All Nippon Airways (ANA) en Singapore Airlines hadden ook belangstelling voor samenwerking met CSA. Air France is de eerste westerse luchtvaartmaatschappij die voet aan de grond krijgt in Oost-Europa.

Veertig procent van de aandelen CSA worden overgenomen door - elk voor een derde deel - Air France, de EBRD (Europese Bank voor Reconstructie en Ontwikkeling) en de Caisse des Dépôts et Consignations Française. Met de transactie is 60 miljoen dollar gemoeid.

CSA, nummer 93 op de ranglijst van luchtvaartmaatschappijen in de wereld, is naar schatting 150 miljoen dollar waard. De onderneming die in 1989 met 29 vliegtuigen 1,5 miljoen passagiers vervoerde, sluit 1991 af met een kleine winst.

Behalve Air France zijn ook andere Franse ondernemingen actief in Tsjechoslowakije. Het Franse voedselconcern BSN, een van de grootste ondernemingen in zijn soort ter wereld, wil samen met het Zwitserse concern Nestlé het Tsjechoslowaakse chocolade en biscuits-concern Cokoladovny overnemen. Cokoladovny is na de autoproducent Skoda (dat met Volkswagen samenwerkt) het grootste industriële concern in Tsjechoslowakije.

BSN hoopt in april een overeenkomst te kunnen sluiten die voorziet in de oprichting van een nieuwe holding waarin BSN/Nestlé en Cokoladovny elk voor 50 procent zullen deelnemen. De Tsjechoslowaakse groep boekte vorig jaar een omzet van 4,3 miljard kronen, 270 miljoen gulden tegen de officiële koers.

De Franse radarproducent Thomson-CSF sloot in december een contract ter waarde van 15 miljoen dollar met Omnipol, de Praagse organisatie voor buitenlandse handel. Het contract voorziet in de levering van radar- en luchtverkeerssystemen voor de luchthavens van Praag en Bratislava.

BSN, onder andere producent van Danone, nam vorig jaar drie melkfabrieken in Tsjechoslowakije, Oost-Duitsland (Hagenow) en Hongarije over. BSN en Nestlé willen in Polen de chocoladefabrikant Wedel overnemen. BSN heeft in de Moskouse Gorki-straat een winkel geopend waar Danone-produkten worden verkocht. De Franse chemie-reus Rhône-Poulenc voert in Tsjechoslowakije overleg over de overname van een groot bedrijf dat textielvezels produceert.