Franse BNS wil aandelen van Vereenigde Glas geheel in handen krijgen

ROTTERDAM, 8 JAN. Het Franse BSN, een voedingsmiddelenconcern met produkten als Danone-yoghurt, Lu-biscuitjes, Evian-mineraalwater en Kronenbourg-bier, wil alle aandelen van Vereenigde Glasfabrieken uit Schiedam kopen.

BSN heeft na 25 jaar grootaandeelhouder van het Schiedams bedrijf te zijn geweest, gisteren een bod uitgebracht van 520 gulden op de 34 procent van de aandelen die nog niet in Franse handen is. In 1967 kregen de Fransen een belang dat zij in 1973 uitbreiden tot een meerderheidsbelang. De resterende aandelen bleven op de Amsterdamse beurs. Als het bod slaagt dan zal Vereenigde Glas van de Amsterdamse beurs verdwijnen. De koers van het aandeel steeg vanmorgen op de Amsterdamse beurs van 455 gulden tot 522 gulden, twee gulden meer dan het bod van BSN.

Directeur van Vereenigde Glasfabrieken, mr. J.W. van Bussel, is aan de ene kant blij dat de Fransen eindelijk willen kopen. BSN heeft omvangrijke belangen en met Vereenigde Glasfabrieken is het concern, op Saint-Gobain na, de grootste glasfabrikant in Europa. “Ik was bang voor een raider, een overnemer die niets met onze branche van doen heeft. Wij zijn een stabiel fonds, still going strong, en zeer overnamerijp. Partijen gaan denken: als die grootaandeelhouder de rest van Vereenigde Glas niet kopen, dan willen ze misschien wel van hun eigen aandelen af.”

Aan de andere kant wil Van Bussel koste wat kost de zelfstandigheid van Vereenigde Glasfabrieken bewaren. De beursnotering accentueerde die zelfstandigheid. “Sommige van onze klanten zijn directe concurrent van BSN en vinden het niet prettig om opdrachten te geven aan één van de dochterondernemingen van BSN. Onze klanten geven ons inzage in investeringsplannen om te weten waar, wanneer en hoeveel flessen we moeten leveren. Het is niet de bedoeling dat onze mensen die plannen doorvertellen aan BSN.”

Volgens Van Bussel zijn de Fransen doordrongen van het feit dat ook in de toekomst Vereenigde Glasfabrieken een zelfstandige positie moeten houden. “Een minderheid in de raad van commissarissen is afkomstig van de Franse grootaandeelhouder. De meerderheid bestaat uit Nederlanders. BSN wil die situatie laten voortbestaan. Wij blijven een structuurvennootschap. De raad van commissarissen werkt met het coöptatiesysteem (niet de aandeelhouders maar de commissarissen benoemen zelf nieuwe commissarissen - red).”

Van Bussel is positief over het Franse bod, ondanks de geringere zelfstandigheid, Hij denkt dat Verenigde Glasfabrieken gemakkelijker kunnen profiteren van de research van BSN. “Bij de ontwikkeling van nieuwe verpakkingen voor de voedingsmiddelen en drankenindustrie bestond er een psychologische barrière bij de Fransen om alle kennis te delen met een Nederlandse deelneming.”

Van Bussel verwacht niet dat het bod invloed zal hebben op de werkgelegenheid van de 1.900 werknemers van Verenigde Glasfabrieken.

Vereenigde Glas zag de omzet van 1981 tot 1990 gestaag toenemen van 344 miljoen gulden naar 496 miljoen gulden en de winst van 8,8 miljoen gulden naar 34 miljoen gulden.

BSN is in Europa de op twee na grootste voedings- en genotsmiddelenproducent met een omzet in 1990 van omgerekend 17 miljard gulden en 46.000 werknemers.