Foto: DEN HAAG - Waar twee jaar geleden smeulende ...

Foto: DEN HAAG - Waar twee jaar geleden smeulende resten lagen, wachten nu reizigers rustig op de trein.

De restauratie op het middenperron van station Hollands Spoor in Den Haag, dat op 15 oktober 1989 volledig door brand werd verwoest, is inmiddels voltooid. De algehele renovatie van de houten perron-overkapping en de glas-in-loodramen zal nog tot 1993 duren. De kosten van de restauratie lopen in de miljoenen. De buitenkant van het perrongebouw werd in de oorspronkelijke staat hersteld, de binnenkant is gemoderniseerd. De totaal verwoeste stationsrestauratie, die dateerde van eind vorige eeuw, is onder meer vervangen door een wachtkamer en een snackbar. Een maand na de brand werd een 20-jarige Rotterdammer gearresteerd. Hij bekende de brand te hebben gesticht en werd veroordeeld tot achttien maanden cel en tbs met verpleging. Na de brand werd het station Hollands Spoor op de voorlopige monumentenlijst gezet. In de zomer van 1991 kwam het definitief op de Rijksmonumentenlijst. Het station werd in 1888 ontworpen door D.A.N. Margadant, die ook tekende voor de stations in Haarlem, Zandvoort en Amersfoort. Het gebouw, dat in 1891 werd voltooid, werd geheel in neo-renaissance-stijl opgetrokken, met friezen, halfronde zuilen en architraven. Het pronkstuk van Hollands Spoor, de koninklijke wachtkamer met statietrappen en suites, bleef onbeschadigd tijdens de brand. (Foto boven NRC Handelsblad / Leo van Velzen; foto links Eric Blom)