Floortje Bloemprijs voor Yvonne Keuls

De schrijfster Yvonne Keuls krijgt vanmiddag uit handen van staatssecretaris Simons (volksgezondheid) de Floortje Bloemprijs ter waarde van 25.000 gulden overhandigd. De prijs wordt toegekend ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het psychiatrisch centrum Bloemendaal.

Keuls krijgt de prijs omdat zij zich inzet voor het doorbreken van taboes op het terrein van de psychiatrie. De schrijfster zal de prijs gebruiken voor het schrijven van een boek over het leven van patiënten in een psychiatrische inrichting. Ter voorbereiding bezocht zij enkele klinieken, waaronder Bloemendaal.

“Ik ben blij met deze prijs, want het betekent dat er meer openheid komt over psychiatrische inrichtingen”, reageert de schrijfster desgevraagd. “Tien jaar geleden moest ik nog smoesjes verzinnen om binnen te komen. Nu word ik gestimuleerd door de inrichting zelf.”

De Floortje Bloemprijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, zal jaarlijks worden toegekend aan personen die zich inzetten voor het doorbreken van taboes in de gezondheidszorg. De naam van de prijs verwijst naar het boek Floortje Bloem over het naargeestige bestaan van heroïnehoertjes dat Keuls in 1982 schreef.