De Stopera is prachtig en de Jordaan is lelijk

AMSTERDAM, 8 JAN. De Stopera, het NMB-gebouw, het Damrak en het Max Euweplein zijn mooi; het prestigieuze Byzantiumcomplex bij het Leidseplein is oerlelijk. Er zijn architecten die het een oninteressante vraag vinden, maar organisatie-adviseur A. Noordam van de "Stichting van de Stad' heeft hem toch maar gesteld: Wat vindt de Amsterdammer zelf van de nieuwe gebouwen in zijn stad?

Honderdtwintig Amsterdammers werd gevraagd welke nieuwe gebouwen ze kenden, en hoe ze die waardeerden. Dat leverde de volgende top-5 van mooie gebouwen op: 1. NMB/ Amsterdamse Poort 2. Stopera. 3. Casino/ Lido. 4. Max Euwe Complex. 5. Optiebeurs. Bijna een kwart van de Amsterdammers kende en waardeerde het NMB-gebouw, het "Fred Flintstone-dorp' in de Bijlmermeer, dat volgens antroposofische principes is gebouwd. De Stopera bleek meer omstreden: in het rijtje mooiste gebouwen staat het nummer een, in het rijtje lelijkste gebouwen nummer twee.

De top-5 van lelijke nieuwe straten en pleinen ziet er als volgt uit: 1. Damrak. 2. Leidse plein. 3. Wibautstraat. 4. Waterlooplein. 5. Straten in de Jordaan. Het nieuwe Damrak, de in november voltooide "rode loper' van het Centraal Station naar de Dam met zijn azuren "Damrakkertjes' en bizarre lantarenpalen, werd door 26 procent van de ondervraagden overigens positief gewaardeerd en stond daardoor ook nummer 1 in de lijst van mooiste staten en pleinen. Het als "modieus' gekritiseerde straatmeubilair van de ontwerpers Schabracq en Posthuma doet het goed bij de Amsterdammers: ook de eerder door hen gemeubileerde Nieuwmarkt staat hoog op de lijst van mooiste pleinen.

In het algemeen worden de veranderingen in het straatbeeld zeer verschillend gewaardeerd: 37 procent vindt Amsterdam erop vooruit gaan, 37 procent signaleert daarentegen een achteruitgang.

Het onderzoek is verricht door "Stichting van de Stad', die de bewoners in oktober per advertentie opriep “het sluimerend cultuurgoed van deze tijd vorm te geven”.