Auteur Anderson werkte voor Stasi

ROTTERDAM, 8 DEC. De Oostduitse auteur Sascha Anderson, die onlangs door de dichter Wolf Biermann ervan werd beschuldigd Stasi-medewerker te zijn, heeft jarenlang voor de Oostduitse geheime dienst gewerkt. Dit blijkt uit een uitzending van de Duitse tv-actualiteiten rubriek Kontraste.

Medewerkers van de rubriek hebben de Stasi-dossiers ingezien. Daaruit bleek dat Anderson van 1975 tot 1989 onder schuilnamen voor de Staatssicherheitsdienst heeft gewerkt. Hij verstrekte de dienst inlichtingen over activiteiten van de burgerrechtenbeweging, waarbij kunstenaars die zijn beste vrienden waren betrokken waren. Anderson verleende ondermeer medewerking aan een Stasi-actie om verdeeldheid in dissidente kunstenaarskringen in Dresden te zaaien. Daarbij werd ingebroken in een atelier van een kunstenaar, dat werd verwoest. Door valse sporen achter te laten, wilde men de indruk wekken dat schilder Ralf Winkler, bekend als A.R. Penck, die net naar Londen was geëmigreerd, de inbraak had opgezet.