Wethouder Den Haag: geen financiële band met welzijnsstichting

DEN HAAG, 7 JAN. De Haagse wethouder drs. D. Ramlal onderhoudt geen enkele financiële band met de maandag op verdenking van subsidiefraude aangehouden directeur R. van de Stichting Haags Sociaal-cultureel werk (SHS). Dit deelt hij via zijn woordvoerder mee.

Gisteren meldde deze krant dat Ramlal zijn ziektekostenverzekering betaalt via de in opspraak geraakte stichting. Volgens Ramlal is dit niet het geval. Uit enkele financiële bescheiden blijkt dat hij zijn verzekering vanaf zijn persoonlijke rekening overmaakt. Hij doet dit aan dezelfde tussenpersoon - assurantiekantoor Huisman in Zeist - als de SHS, zo blijkt uit de stukken.

De raadsman van SHS-directeur R., de Haagse advocaat mr G. Spong, kondigde vanochtend aan dat zijn cliënt diverse “relaties” met overheidsdienaren zal blootleggen. R. wordt ervan beschuldigd via "lege' stichtingen gelden vrij te hebben gemaakt voor privé-reizen naar verre buitenlanden. Volgens Spong zijn deze reizen veelvuldig “in gezamenlijk overleg met lokale bestuurders” gemaakt. Sommige bestuurders zouden ook aan de reizen hebben deelgenomen. “Het gaat om feiten die zijn gegroeid uit het verleden”, aldus Spong. “Het reilen en zeilen van R. is nauw verweven met dat van diverse Haagse bestuurders. Ik denk aan de burgemeester, aan wethouders, aan ambtenaren. Wij zullen daarover onze gal nog vele malen spugen.”

Spong meent dat de aanhouding van R. overbodig is, omdat hij in het lopende onderzoek alle medewerking zou hebben verleend. Gisteren zei hij te overwegen via een kort geding de inbewaringstelling van R. ongedaan te maken. Hiervan ziet hij af. “Maar we staan aan het begin van een lange, gecompliceerde procedure, en de gemeente Den Haag zal nog merken waaraan men begonnen is”, aldus de advocaat.