VN: nog geen troepenmacht, wel waarnemers

NEW YORK, 7 JAN. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros Ghali, wil de Veiligheidsraad van de VN nog geen voorstel doen voor het sturen van een troepenmacht naar Kroatië, maar is wel voor het sturen van een groep van maximaal vijftig waarnemers.

In een verslag aan de Veiligheidsraad schreef Boutros Ghali gisteren dat, voordat er een besluit valt over een troepenmacht, eerst moet vaststaan dat het huidige, vijftiende bestand het houdt en dat alle betrokken partijen in het Joegoslavische conflict het VN-vredesplan accepteren. De vijftig VN-waarnemers zouden dit in samenwerking met hun collega's van de EG ter plekke moeten gaan onderzoeken. De VN-waarnemers zullen zo spoedig mogelijk naar Kroatië vertrekken, zelfs nog voor de Veiligheidsraad het debat over hun missie heeft afgesloten.

In zijn verslag uitte de secretaris-generaal zich tevreden over de mate waarin het bestand, dat vrijdagavond inging, tot nu toe wordt nageleefd, al tekende hij aan dat het een aantal keren is geschonden. Boutros Ghali wees echter op het feit dat de leiders van Krajina - de Servische enclave in het zuidwesten van Kroatië die zich van die republiek wil losmaken - hebben laten weten het VN-plan te verwerpen en geen legering van blauwhelmen binnen hun "republiek' te accepteren.

Gisteren heeft de leiding van een ander Servisch gebied binnen Kroatië het VN-vredesplan - ondanks aanvankelijke aanvaarding - van de hand gewezen. De leiders van Slavonië, Baranja en West-Srem, in het oosten van Kroatië, maakten duidelijk dat zij in het gebied dat ze controleren geen VN-troepenmacht accepteren; de VN-troepen zouden moeten worden gelegerd in gebieden die op het ogenblik door de Kroatische Nationale Garde worden beheerst. “De regering (van Slavonië, Baranja en West-Srem) gaat ervan uit dat de bevolking van deze regio alle militaire uitrusting van het JNA (het Joegoslavische federale leger) behoudt en zal gebruiken om als goede huisbewaarders hun haard te verdedigen”, zo wordt in de verklaring gezegd.

Daarmee nemen de Servische leiders in het oosten van Kroatië afstand tot het VN-vredesplan, dat niet alleen de legering van blauwhelmen voorziet in alle crisisgebieden - dus ook in het hunne - maar dat ook bepaalt dat Servische milities worden ontwapend. (Reuter)