Verzekeraars Europa willen samenwerken

AKEN, 7 JAN. De verzekeringsconcerns Aachener und Münchener (Duitsland), Royal Insurance (Groot-Brittannië) en La Fondaria (Italië) zullen hun Europese activiteiten buiten eigen land bundelen in een houdstermaatschappij die wordt gevestigd in Nederland, zo heeft Aachener gisteren meegedeeld.

De Duitse maatschappij liet tevens weten zich te blijven verzetten tegen de avances van de Franse verzekeraar Assurances Générales de France (AGF), die inmiddels een deelneming heeft opgebouwd van 23 procent.

De drie verzekeringmaatschappijen werken al langer samen, onder meer via wederzijdse participaties. De gezamenlijke houdstermaatschappij moet binnen vier jaar worden opgericht. De partners krijgen daarin ondanks hun uiteenlopende bijdragen gelijke deelnemingen. De financiële uitwerking daarvan is nog niet vastgelegd. De drie concerns blijven op hun thuismarkten zelfstandig opereren.

De in de houdstermaatschappij onder te brengen activiteiten vertegenwoordigen op basis van de resultaten in 1990 een premie-inkomen van omgerekend 1,6 miljard guldem. Meer dan de helft daarvan komt voor rekening van Royal Insurance, grotendeels via Royal Nederland.

Ook wat betreft het totale premie-inkomen is Royal Insurance de grootste van de drie. De Britse verzekeraar was in 1990 goed voor omgerekend 17,1 miljard gulden tegen 11,8 miljard gulden voor Aachener und Münchener en 6,3 miljard gulden voor La Fondaria.

De drie verzekeraars waren oorspronkelijk van plan hun samenwerking te versterken via uitbreiding van de wederzijdse participaties. Volgens topman Wolf-Dieter Baumgartl van Aachener is dit plan niet van de baan, “maar op het ogenblik niet aan de orde”.