Urenco stelt plan voor fabriek in VS fors bij

ROTTERDAM, 7 JAN. Urenco heeft zijn plannen om in de Verenigde Staten een uraniumverrijkingsfabriek te bouwen onlangs belangrijk bijgesteld. Het streven is niet langer om in één keer een fabriek voor 1500 ton "verrijkingsarbeid' per jaar te plaatsen maar om dat doel geleidelijk in stappen van 500 ton te bereiken. De ontwikkelingen op de Amerikaanse verrijkingsmarkt zijn daarvoor bepalend geweest.

Dat maakte drs. W.H.J. Tielman, directie-voorzitter van Ultra-Centrifuge Nederland (UCN) in Almelo vorige week bekend in zijn nieuwjaarstoespraak. De Nederlandse centrifugefabriek UCN valt onder Urenco, de Brits-Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van uraniumverrijking en de bouw van ultracentrifuges.

Urenco signaleert een afwachtende houding onder de potentiële Amerikaanse afnemers van verrijkt uranium, die wordt ingegeven door onzekerheid over de groei van het Amerikaanse kernenergie-vermogen en het grootschalige aanbod van goedkope Russische verrijkingsarbeid.

De meeste Amerikaanse kerncentrales betrekken hun uranium nog steeds van Amerikaanse verrijkingsfabrieken onder beheer van het ministerie van energie (DOE). Omdat veel van die contracten halverwege de jaren negentig aflopen en verrijking met ultracentrifuges goedkoper is dan met gasdiffusie (zoals DOE doet) zag Urenco een interessante markt ontstaan. Met drie Amerikaanse elektriciteitsbedrijven en het ingenieursbureau Fluor Daniel werd daarom de joint venture Lousiana Energy Services (LES) opgericht voor de bouw van een verrijkingfabriek met Urenco-technologie. De definitieve beslissing tot de bouw van de fabriek, die 1992 moet beginnen, wordt dit jaar verwacht. Afgezien van de financiering en de noodzakelijke vergunningen zal het tijdstip afhangen van de leveringscontracten die men op voorhand weet te sluiten, aldus een Urenco-woordvoerder.