Sjevardnadze biedt Georgië zijn goede diensten aan

MOSKOU, TBILISI, 7 JAN. Edoeard Sjevardnadze, de laatste minister van buitenlandse zaken van de Sovjet-Unie, heeft gisteren, na de vlucht van de Georgische president Gamsachoerdia uit Tbilisi, laten weten bereid te zijn naar Georgië terug te keren en zich in te zetten voor de democratie.

Sjevardnadze zei “bereid te zijn op welke manier dan ook deel te nemen aan de democratische processen” in zijn geboorteland.

Zijn aanbod is in Tbilisi niet met gejuich ontvangen: veel Georgiërs herinneren zich Sjevardnadze als de Georgische partijleider die in de jaren zeventig een repressief bewind in stand hield en hardhandig optrad tegen andersdenkenden - zowel dissidenten en nationalisten als zwarthandelaars. Een van de leiders van de oppositie die Gamsachoerdia heeft verdreven, Jaba Josseliani, zei gisteren: “U weet hoe hij was toen hij hier zat. Nu spreekt hij met een andere stem. Hij heeft een ander gezicht opgezet.” Georgi Tsjantoeria, een andere leider van de anti-Gamsachoerdia-coalitie, zei Sjevardnadze “niet te vertrouwen”. “Ik geloof niet in dergelijke transformaties. Sjevardnadze is de man die Georgië op grote schaal heeft onderdrukt.”

Andere leden van de coalitie leken echter bereid de voormalige partijleider een kans te geven. Gogi Chaindrava noemde Sjevardnadze “een zeer groot politicus” en zei dat “we niet het recht hebben mensen, wie dan ook, opzij te schuiven als ze van nut kunnen zijn voor Georgië”.

Tbilisi was gisteren het toneel van uitgebreide feestvreugde over de overwinning van de oppositie en de vlucht van Gamsachoerdia. “Vandaag is het nieuwe, democratische Georgië geboren”, zei de leider van de tegen Gamsachoerdia vechtende troepen, Tengiz Kitovani. Over de verblijfplaats van Gamsachoerdia is niets met zekerheid bekend. Hij vertrok gisteren in alle vroegte in de richting van Azerbajdzjan en is na aankomst in dat buurland doorgereisd naar Armenië. Volgens sommige bronnen heeft de Armeense regering hem politiek asiel aangeboden. In de Armeense hoofdstad Jerevan wordt dat ontkend. Gamsachoerdia zou slechts toestemming zijn gegeven via Armeens grondgebied naar een ander land te reizen. (Reuter, UPI, AP)