Schaatsbond lonkt naar Pfrommer

ROTTERDAM, 7 JAN. De kans is groot dat Leen Pfrommer de opvolger wordt van Ab Krook, die aan het einde van dit schaatsseizoen zijn werk als bondscoach van de mannen-selectie beëindigt. De Begeleidings Commissie Kernploegen (BCK) van de schaatsbond wil “op een zo kort mogelijke termijn” aan tafel gaan zitten om Pfrommer te strikken. De 55-jarige Pfrommer, pas gepensioneerd als beroepsmilitair, staat positief tegenover een eventueel aanbod, maar hij stelt wel enige voorwaarden.

Zo wil Pfrommer, thans coach van Jong Oranje, dat er in elk geval een nieuwe conditietrainer wordt aangetrokken, nu Arie Koops (coach van de vrouwen) voor dat werk geen tijd meer kan vrijmaken. Pfrommer wenst verder een meerjarig contract en de zekerheid om dat uit te dienen. De BCK heeft al laten weten dat de nieuw aan te stellen man “voor minimaal twee jaar maar liever nog voor vier jaar” aan de bond zal worden gebonden.

Als de BCK en Pfrommer tot een akkoord komen, maakt de kleine Apeldoorner zijn come-back. Tussen 1968 en 1977 stond hij aan het hoofd van de mannen-kernploeg, waartoe destijds de toppers Ard Schenk en Kees Verkerk behoorden. Schenk veroverde in die periode drie wereldtitels en eveneens drie gouden Olympische medailles. Ook Piet Kleine werd ooit onder Pfrommer wereld- en Olympisch kampioen op de lange afstand.

Pfrommer kent de meeste leden van de huidige senioren kernploeg. Behalve Bart Veldkamp heeft hij hen alle zeven één of meer jaren onder zijn hoede gehad bij Jong Oranje. Rintje Ritsma ging pas aan het begin van de vorige competitie bij Pfrommer weg, Arjen Schreuder en Falko Zandstra verlieten hem nu een jaar geleden. De BCK wil vaart zetten achter de benoeming van de opvolger van Krook, omdat volgend seizoen opnieuw een pré-Olympisch jaar is. De volgende Winterspelen worden in 1994 in het Noorse Lillehammer afgewerkt.