Recordjaar in VS: 24.000 moorden

WASHINGTON, 7 JAN. In de Verenigde Staten is 1991 een recordjaar geweest wat betreft moorden: 24.020, zo schat de Senaatscommissie voor justitie. Dat is 2,5 procent meer dan in 1990, 25 procent meer dan in 1985 en tweemaal zoveel als in 1988 in Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Japan samen.

De Democratische commissievoorzitter, Joseph Biden, gaf gisteren in een begeleidend schrijven bij het rapport van zijn commissie drie redenen voor de toename: de voortdurende crisis van de hard-drugsverslaving, de gemakkelijke verkrijgbaarheid van dodelijke wapens en het stijgend aantal gewelddadige jongeren die van straatbenden deel uitmaken en zich met andere criminele activiteit bezighouden.

“Tenzij we nú een grootscheeps offensief ontketenen tegen verdovende middelen, dodelijke wapens en gewelddadige jonge misdadigers, zal deze record-slachtpartij in de komende dagen, maanden en jaren blijven groeien”, schreef Biden. Hij wees erop dat op korte termijn een belangrijke anti-misdaadwet zou kunnen worden doorgevoerd als de regering daaraan meewerkte. Een desbetreffend wetsontwerp is eind vorig jaar door het Huis van Afgevaardigden aangenomen, maar in de Senaat gesmoord door een filibuster (praatmarathon) tot het eind van de zitting omdat het onder andere een wachttijd omvatte voor de aanschaf van een handwapen. Het ontwerp voorzag niet in een verbod op semi-automatische wapens. Maar “het menseljk leed is te groot om nog te talmen”, aldus Biden. (Reuter, AP, UPI)