Lendl volledig kansloos tegen service Krajicek

SYDNEY, 7 JAN. - Richard Krajicek zorgde in de eerste ronde van het met bijna een miljoen dollar gedoteerde ATP-toernooi van Sydney voor een verrassing door in drie sets (5-7, 6-3, 6-3) Ivan Lendl te verslaan. De Tsjechoslowaak was achter Wimbledon-kampioen Michael Stich als tweede geplaatst in Sydney, een toernooi dat als opwarmer geldt voor de open Australische kampioenschappen die maandag in Melbourne beginnen. Ook Jacco Eltingh kwam verrassend voor de dag. Hij bereidt zich voor in Nieuw-Zeeland (Auckland) op de Australian Open en won vandaag in twee sets (7-6, 7-3) van de Tsjechoslowaak Karel Novacek, evenals Lendl een speler uit de top tien van de wereldranglijst. Bij de vrouwen behaalde Manon Bollegraf een verdienstelijke zege op de Amerikaanse Pam Shriver (7-5 2-6 7-5). Nicole Muns-Jagerman verloor in de tweede ronde met 4-6 6-7 (4-7) van de Amerikaanse Amy Frazier.

De 20-jarige Krajicek nam tegen Lendl revanche voor de Open Amerikaanse kampioenschappen op Flushing Meadow van vorig jaar, toen hij tegen Lendl twee matchpoints forceerde, maar uiteindelijk nog verloor. De sleutel in de wedstrijd was de harde service van Krajicek, die in totaal 13 aces produceerde en daarnaast 26 opslagen over het net joeg die Lendl absoluut niet bleek te kunnen retourneren. “Wat kun je daar tegen doen?”, vroeg Lendl zich hulpeloos af. “Hij heeft een geweldige service en stelt zich ook aan het net tactisch goed op. Ik kon absoluut niet in mijn ritme komen.”

Ook Stich verloor in de eerste ronde in Sydney. In drie sets (6-4, 1-6, 1-6) bleek Australiër Todd Woodbridge te sterk. Stichs racketarm was omzwachteld. De Duitser ontkende echter een "tennis-elleboog' te hebben. Aanpassingsmoeilijkheden zouden de oorzaak zijn geweest van zijn vroege uitschakeling. Vorig jaar riep Guy Forget hem pas in de finale een halt toe. Stich zelf repte van gebrek aan wedstrijdritme en onvoldoende aanpassingsvermogen aan het Australische klimaat. De zon scheen en het was in Sydney 28 graden Celsius.

Stichs eerste service liet het afweten. Hij sloeg slechts 58 procent van zijn eerste opslagen in. Desondanks won hij de eerste set en kwam hij dankzij een doorbraak met 1-0 voor in de tweede. Woodbridge, nummer 80 op de ATP-lijst, kwam echter sterk terug en won de volgende zes games. In de beslissende set sloeg Stich menige volley in het net en behield hij slechts eenmaal zijn service.