Imelda kandidaat bij presidentsverkiezingen

MANILA, 7 JAN. Imelda Marcos, de weduwe van de vroegere Filippijnse president Ferdinand Marcos, heeft zich kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in haar land op 11 mei. Marcos maakte haar besluit vandaag bekend in een rechtszaal in Manila, enkele minuten nadat ze had gezegd dat zes tegen haar gerichte aanklachten wegens corruptie ongegrond zijn.

“Na maanden rechtstreeks overleggen met onze arme en onderdrukte burgers heb ik besloten mij kandidaat te stellen voor het presidentschap”, liet Imelda de pers weten. Ze riep de leiders van de oppositionele Nationalistische Partij (NP) op tot een congres op 26 januari om één kandidaat te kiezen. “Ik zal mij aan dit partijcongres onderwerpen”, zei zij.

Imelda beschuldigde de huidige president, Corazon Aquino, ervan “een ziek en misleidend beleid” te voeren. Aquino heeft al herhaaldelijk laten weten dat ze zich niet herkiesbaar zal stellen, maar waarnemers sluiten niet uit dat ze wellicht van mening zal veranderen nu Marcos wel meedoet.

Ferdinand en Imelda Marcos werden in 1986, na een regering van 20 jaar, door een volksopstand verjaagd. Het bewind van Marcos was in de laatste tien jaar in verregaande mate gecorrumpeerd. Volgens schattingen maakte het echtpaar de staatskas voor enige miljarden dollars lichter.

Ferdinand Marcos stierf in 1989 in ballingschap. Imelda keerde in november terug in haar land, waar ze werd opgewacht door een enthousiaste menigte. Tegen haar werden ogenblikkelijk meer dan 40 aanklachten wegens corruptie, belastingfraude en verduistering ingediend. Vandaag hoorde Imelda voor twee rechtbanken zes aanklachten tegen zich uitspreken.

De ex-presidentsvrouw wordt er ondermeer van beschuldigd stichtingen in Zwitserland te beheren als dekmantel, om zo de miljoenen dollars te verbergen die zij en haar echtgenoot zouden hebben verduisterd. Ook zou ze de Filippijnse Centrale Bank hebben gedwongen een lening van 25 miljoen dollar toe te kennen aan een elektronicabedrijf in Manila dat zij zogenaamd beheerde. (AP, AFP, Reuter)