Houten schepen bij graven van eerste farao's ontdekt

KAIRO, 7 JAN. Amerikaanse archeologen hebben twaalf ruim vijfduizend jaar oude houten schepen gevonden bij de graven van de eerste Egyptische farao's, in de buurt van de ruïnes van Abydos.

Het gaat om een unieke vondst omdat de boten ruim duizend jaar ouder zijn dan soortgelijke exemplaren die bij graven van farao's in Gizeh zijn ontdekt en ook omdat ze uitzonderlijk goed zijn geconserveerd. Dat komt doordat de bijna twaalf meter lange schepen elk afzonderlijk in een stenen sarcofaag waren geplaatst.

Deze stenen kisten, die ook de vorm van een boot hebben, met een duidelijk zichtbare boeg en achtersteven, lagen half in de grond ingegraven. Nadat de schepen in de graven waren geplaatst werden er offergaven aan boord gezet. Het geheel werd met een vloeibare klei opgevuld en de bovenkant van de massieve constructies werd ten slotte gepleisterd en beschilderd.

Omdat de bootgraven zijn gevonden in de omgeving van de plaats waar ook de eerste farao's van het oude Egypte begraven liggen, is het volgens dr. David O'Connor van de Pennsylvania University, de leider van de opgravingen, zeker dat deze schepen een rol hebben gespeeld tijdens de begrafenis en de daaropvolgende cultus van een van de eerste koningen van Egypte. “Tot nu toe kenden we dergelijke bootgraven alleen uit een latere periode. Vanaf de derde dynastie, toen de farao's hun graven in de vorm van piramides gingen bouwen, werden in de omgeving van het koninklijke graf ook schepen meebegraven. Die waren bedoeld om het voor de overleden farao mogelijk te maken de rituele tocht door de onderwereld te voltooien. Bij vrijwel alle piramides zijn dergelijke graven aangetroffen, alleen bijna altijd leeg. Slechts in twee gevallen, beide bij de piramide van Cheops, werden intacte boten gevonden.”

    • Joost Vermeulen