Een probleemstraat waar bijna iedere bewoner werkloos is

Impact: De Magneet, Ned. 2, 23.00-23.45u.

Een verontwaardigde vrouw in een huiskamer die manmoedig gezellig is gemaakt: “Wij leven in deze buurt en we zijn één grote familie. Maar zoals wij leven, dat schijnt a-sociaal te zijn. Nou goed, dan ben ik a-sociaal.” Ze woont in de Ducdalfstraat nabij het strand van Scheveningen, een notoire problemenstraat waar bijna iedereen werkloos is en uitzicht op een betere toekomst vrijwel niet bestaat. Op de autoriteiten wordt niet meer gerekend, de politiek is afgeschreven en politiemannen staan met de mond vol tanden als ze met klachten worden geconfronteerd.

In die buurt maakte Hans Polak de Impact-aflevering van vanavond. Hij legt geen structuren bloot, wijst geen oorzaken aan, analyseert niets, maar registreert hoofdzakelijk de verhalen van mensen die zelden op de televisie hun verhaal vertellen - en dat is ook wat waard. “Ik moet me eigen de tering blowen om me eigen rustig te houden,” zegt een jongeman met een veel te oud gezicht, daarmee aangevend hoe hoog de spanningen soms oplopen. Het doet alleen wat wonderlijk aan, dat er op 7 januari een reportage wordt uitgezonden, waarin veel wordt vooruitgeblikt naar oud-en-nieuw.

De meest onthutsende scène in De Magneet is de korte ontmoeting met een rondlopende opbouwwerker, gefilmd voor een bekladde muur. Zijn enige concrete bijdrage bestaat uit de toezegging, dat er binnenkort zal worden gesproken over een gezamenlijk project om die muur te voorzien van leukere graffiti. Tijdens het gesprek lopen een paar buurtbewoners langs, die desgevraagd zeggen de man nooit eerder te hebben gezien.