Dominee wil eetcafé voor randfiguren

ROTTERDAM, 7 JAN. Alcoholvrij bier in plastic glazen, in prijs verlaagde hamburger-menu's en café-meubilair dat tegen een stootje van een drop-out kan. Dat alles moet mogelijk zijn in een horeca-etablissement in het centrum van Rotterdam, bestemd voor randfiguren die zich niet thuisvoelen in de dure, yuppie-achtige uitspanningen van de stad.

Dominee H. Visser van de Pauluskerk, waar veel verslaafden en daklozen worden opgevangen, stuurde eind vorig jaar een brief naar de restaurant-keten Van der Valk waarin hij zijn plannen voor een dergelijk commercieel project uiteenzette. Want liefdadigheid verwacht dominee Visser niet van het bedrijfsleven. “Er valt wat te verdienen. Deze mensen hebben niet veel, maar wel iets.”

Hij hoopt dat geïnteresseerde bedrijven hun management-ervaring willen inzetten om een sociaal probleem op te lossen. Het nieuwe eetcafé moet goedkope maaltijden serveren en mag geen alcohol schenken. Gokkasten wil dominee Visser niet zien, wel speelkaarten en schaakborden. Aangezien hij geen geld heeft om zelf een onderneming op te zetten, vindt hij dat het bedrijfsleven moet bijspringen.

Van der Valk heeft verbaasd gereageerd op het initiatief. “Er zijn plaatsen op de wereld waar de nood hoger is dan in Rotterdam”, zegt een woordvoerder. “Wij ondersteunen altijd een aantal liefdadigheidsprojecten, maar we zeggen nooit welke. Dit zien wij ook als zo'n project.” Hoewel de definitieve beslissing nog niet is gevallen, verwacht hij niet dat Van der Valk het verzoek van dominee Visser zal honoreren.

Visser heeft ook gedacht aan McDonald's en bierbrouwer Heineken, die nog geen brief hebben ontvangen. McDonald's kan zich moeilijk voorstellen dat de hamburgerketen “een ander soort restaurant” in de familie zal opnemen, met “nog goedkopere Big Mac-menu's”. Er zijn geen plannen voor “een hele nieuwe keten restaurants”, maar de brief wordt eerst nog afgewacht.

Heineken in Zoeterwoude wil eerst de brief van dominee Visser afwachten alvorens een definitief antwoord te geven. “Wij krijgen wel meer van dit soort verzoeken. We weten nog niet precies wat de heer Visser wil. We moeten bijvoorbeeld weten of het een commercieel verantwoord project is.”