Beanet haalt tarieven voor betalen via automaat naar beneden

ROTTERDAM, 7 JAN. Beanet, het dochterbedrijf van de gezamenlijke banken voor elektronisch betalen, verlaagt zijn tarieven per 1 april. Daardoor kunnen ondernemers die betalingen met bankpasjes met PIN-code accepteren, de transacties goedkoper afwikkelen.

BeaNet is de centrale schakel tussen de betaalautomaten in winkels en benzinestations en de computers van de banken. De onderneming zegt haar tarieven te verlagen omdat de groei van het aantal betaalautomaten in Nederland sneller verloopt dan verwacht. Nederlandse winkeliers hebben momenteel 4600 betaalautomaten op het netwerk van Beanet aangesloten. De onderneming hoopte aanvankelijk 1991 te kunnen afsluiten met 3100 betaalautomaten (BEA's).

Beanet verandert ook de grondslag voor zijn tarieven. De gebruiker gaat vanaf het tweede kwartaal van dit jaar betalen voor zijn aansluiting in plaats van per betaalautomaat, zoals nu nog gebruikelijk is. Vooral grotere gebruikers doen hiermee hun voordeel.

De ondernemersorganisatie KNOV, die net als de Raad voor het Filiaal- en Grootwinkelbedrijf vorig jaar overleg met Beanet staakte omdat “over tariefverlaging niet te praten viel”, noemt de aangekondigde prijsdaling “voor velen nog te gering”.

KNOV-secretaris drs. H. Sterk betwijfelt of de tariefaanpassingen uit succes zijn geboren. Hij noemt het een noodsprong van de banken om Beanet snel in de markt te zetten. “Er komen namelijk alternatieven in zicht die veel meer mogelijkheden bieden, zoals de chipkaart.”

Het KNOV blijft weerstanden houden tegen het door de gezamenlijke banken ondersteunde Beanet, omdat de "monopolïde structuur' ervan individuele ondernemers de kans ontneemt met hun eigen bank afspraken over tarieven voor betaaldiensten te maken. “Zeker nu allerlei banken tarieven voor verschillende diensten invoeren, dienen de kosten van betalingen via automaten onderdeel van een totaal onderhandelinsgpakket te zijn”, aldus Sterk.

Ondernemers wier betaalautomaat gekoppeld is aan het gewone telefoonnet zijn nu nog gehouden aan een betaling van 26 cent per transactie via Beanet. Voor transacties boven het aantal van tweehonderd per maand geldt per 1 april een tarief van 21 cent, naast een vastrecht (inclusief tweehonderd betalingen) van 42 gulden. Ook kunnen ze kiezen voor een vastrecht van 52 gulden (inclusief tweehonderd betalingen) en kosten voor transacties die, afhankelijk van hun aantal, aflopen van 25 naar 22 cent. In dit geval kan de ondernemer een korting op de maandafrekening krijgen bij installatie van meer dan tien betaalautomaten. Beanet schat dat 95 procent van de ondernemers met betaalautomaten gekoppeld aan het telefoonnet voor de eerste optie kiest.

Voor grotere ondernemingen, wier betaalautomaten zijn verbonden met het computernetwerk van de PTT (Datanet 1), golden al lagere tarieven: van 21 (tot 900 betalingen) tot 18 cent (vanaf 2400 betalingen). De kortingstabel is nu uitgebreid tot 15 cent (boven 15.000 betalingen). Ook hier zijn kortingen geïntroduceerd voor gebruikers van grote aantallen automaten (maximaal 15 procent) en voor ondernemers die meer automaten aan een datanetaansluiting koppelen (maximaal 4 procent).