André Bolhuis bemoeit zich met affaire judoka De Kok

ROTTERDAM, 7 JAN. André Bolhuis, chef de mission voor de Olympische Spelen, voert vrijdag een gesprek over wat zich heeft ontwikkeld tot de affaire De Kok. Bolhuis wil van Frans Hoogendijk, voorzitter van de Judobond Nederland, weten welke criteria de JBN hanteert voor vormbehoud.

De nationale judowereld is al maanden in opschudding over de Nederlandse afvaardiging naar de Olympische Spelen in de klasse tot 72 kg voor vrouwen. Marion van Dorssen, vorig jaar derde bij het EK en het WK, is voor het toernooi in Barcelona genomineerd. Sinds begin 1990 is Van Dorssen twee keer verslagen door de op de mat teruggekeerde oud-wereldkampioene Irene de Kok, die niet de kans heeft gekregen zich bij internationale titeltoernooien te bewijzen. Bij toernooien om Europese en weredtitelsi mag per gewichtsklasse slechts één judoka worden gestuurd.

Een van de toernooien waar de genomineerde judoka's hun vormbehoud moeten tonen is het Tournoi de Paris, op 1 en 2 februari. Volgens Hoogendijk kan naar Parijs in principe niet meer dan één judoka per klasse worden gestuurd. Hoogendijk zegde toe dat hij tijdens een bijeenkomst van de Europese Judo Unie komende week zal proberen meer startplaatsen te regelen.