Alleen Hoogovens, DAF en Wessanen hoger op Damrak

AMSTERDAM, 7 JAN. Het einde van de recordreeks op Wall Street zorgde vandaag voor gedrukte stemming op de Europese beurzen. In Amsterdam konden alleen DAF, Wessanen en Hoogovens de handel wat kleur geven. De omzetten bleven laag.

AMSTERDAM Een sterke obligatiemarkt behoedde de aandelenmarkt vanmorgen voor al te verwegzakken. Het lagere slot van Wall Street, waar de aandelenkoersen na zes dagen van recordkoersen gisteren iets moesten inleveren, drukte de stemming op het Beursplein. De EOE-index, die gisteren 0,56 punt hoger sloot op 279,41 punten, noteerde om 13.00 uur 0,45 punt lager.

DAF was onder de hoofdfondsen de meest opvallende stijger in de licht dalende markt. De vrachtwagenfabrikant, die gisteren drie dubbeltjes lager sloot op 21,30 gulden, won vanmorgen zeven dubbeltjes. Gisteren maakte DAF na sluiting van de beurs bekend dat het resultaat over de tweede helft van 1991 beter is geweest dan het resultaat over de eerste helft van het vorig jaar. Over de eerste zes maanden van 1991 werd een verlies geleden van 179,1 miljoen gulden. Hoewel geen uitspraak werd gedaan over de omvang van het verlies, zei de DAF-top dat ook over de eerste helft van dit jaar nog een verlies wordt verwacht. Volgens beurshandelaren hebben beleggers voorzichtig het vertrouwen in DAF teruggewonnen.

Ook Wessanen deed het vandaag goed. Het voedingsmiddelenconcern, dat gisteren al twee kwartjes hoger sloot op 81 gulden, won vanmorgen nog eens 1,50 gulden na uitspraken van het management vanmorgen voor opening van de beurs dat de winst per aandeel over 1991 circa 16 procent hoger zal uitkomen dan in 1990. Vorig jaar lag de winst per aandeel op 5,35 gulden.

Hoogovens bleef in de lift zitten. Gisteren sloot het fonds 1,70 gulden hoger op 44 gulden. Vandaag kwamen er nog eens zes dubbeltjes bij. Hoogovens profiteerde vandaag nog steeds van een gunstige reactie van beleggerszijde na de nieuwjaarsrede van Hoogovens-topman ir. O.H.A. van Royen die nog eens herhaalde dat er over 1991 verlies is geleden. Volgens handelaren hadden beleggers een pessimistischer boodschap verwacht.

Philips verloor, de nieuwjaarstoespraak van Timmer ten spijt, drie dubbeltjes en was daarmee de meest opvallende daler onder de internationals. Omstreeks het middaguur werd het aandeel Philips voor 29,20 gulden verhandeld.

De iets lagere dollar, die aan het begin van de middag 1,7067 noteerde, drukte de koersen van de overige internationals iets. Koninklijke Olie verloor 1,60 gulden op 144,40 gulden. Unilever raakte 1,70 gulden kwijt op 179,20 gulden.

Op de parallelmarkt viel voor de tweede achtereenvolgende dag de koersval op van Koninklijke Van Besouw. De tapijtenfabrikant heeft een matig jaar achter de rug, zo bleek vorige week vrijdag. Gisteren kelderde de koers liefst 6,70 gulden en kwam op precies vijftig gulden terecht. Vandaag ging er nog eens een gulden van de koers af.

De handel in Vereenigde Glasfabrieken werd vanmorgen opgeschort. De handel in aandelen van de glasfabrikant uit Schiedam is verboden tot morgenochtend 9.30 uur. Bij het bedrijf kon vanmorgen niemand mededeling doen over het tijdelijke handelsverbod. Beurshandelaren suggereerden dat de Franse BSN-Groep (voedingsmiddelen en drank) haar meerderheidsbelang in Vereenigde Glas zou willen vergroten.

Op de lokale markt steeg De Boer Drukkerijen verder. Het aandeel pakte er 21 gulden bij en kwam op 225 gulden. Gisteren bedroeg de winst al 19 gulden. De koers van Medicopharma maakte vanmorgen een sprong van ruim 21 procent en kwam op twee gulden terecht.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street sloten na zes dagen van recordwinsten lager al bleef het verlies beperkt. De commerciële banken in de VS maakten gisteren bekend dat ze ter versterking van hun balansverhoudingen het afgelopen jaar voor maar liefst 29 miljard dollar hebben geëmitteerd, een enorme vermeerdering ten opzichte van 1990. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot gisteren 1,35 punt lager op 3.200,13 punten.

LONDEN Het lagere slot op Wall Street en winstnemingen na de scherp gestegen aandelenkoersen gisteren drukten de stemming op de Londense beurs vandaag. Vooral de banken en oliefondsen kregen klappen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 10,9 punten lager sloot op 2.493,2 punten, noteerde omstreeks het middaguur 25 punten lager.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen jojooden vandaag rondom de psychologische grens van 1.600 punten. De omzet bleef laag. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 0,3 punt lager sloot op 1.603,32 punten, noteerde omstreks het middaguur 7,5 punten lager.

TOKIO Winstnemingen na de scherpe koerswinst van gisteren drukten de aandelenkoersen op de Japanse effectenbeurs vandaag. Volgens handelaren heeft de markt voorlopig het plafond bereikt. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 234,79 punten lager op 23.566,39 punten.