Actie tegen giflozende glastuinders

UTRECHT, 7 JAN. De milieubeweging wil illegale lozers van giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest bij de glastuinbouw juridisch aanpakken. De stichting Natuur en Milieu, provinciale milieufederaties en een aantal plaatselijke milieugroepen zijn de overtredingen beu. Dit is vanmorgen bekendgemaakt op een bijeenkomst van Natuur en Milieu in Utrecht.

Elke glastuinder heeft een lozingsvergunning nodig volgens de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren (WVO). Hiermee wordt de lozing van landbouwgif en kunstmest in oppervlaktewateren aan banden gelegd. Nieuwe glastuinbouwbedrijven moeten vanaf het begin van de bedrijfsvoering over een WVO-vergunning beschikken. Dit heeft minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) in juni vorig jaar nog duidelijk verklaard. In Zuid-Holland gaat het daarbij jaarlijks om 300 van de 4200 glastuinbouwbedrijven. Veel van die nieuwe vestigingen zijn volgens de WVO illegaal, aldus Natuur en Milieu.

De milieu-organisaties vragen de verantwoordelijke overheden - de waterschappen, zuiveringsschappen en provincies - bestuursdwang te gaan toepassen om aan de illegale praktijken een eind maken. Als binnen vier weken geen of een afwijzend antwoord komt, zullen zij een procedure beginnen bij de Raad van State, waarbij de verantwoordelijke overheden wanbestuur zal worden verweten.